Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Horvat pronašao je formulu za uspjeh Theatriuma u doba krize: bistronomija s pozlatom visoke kuhinje

theatrium-tiramisu

Sinoć smo u Theatriumu jeli baš izvanredno. I jeftino za taj rang kuhanja . Predjela i juhe koštaju između 45 i 90 kuna, glavna jela počinju već sa 70 kuna, a ništa nije skuplje od 125, osim već glasovite Horvatove govedine Wellington, koja sa 180 kuna ne spada među najskuplje bifteke u gradu. Jela su izrazito sezonska, s puno mladog graška, artičoka , šparoga i boba, i s prvim ovogodišnjim breskvama.

No, najvažnija je činjenica da je chef Filip Horvat u Theatriumu uspio artikulirati potencijalno uspješan model za fine dining restorane u vrijeme korone. Radi se o tipičnim bistronomskim receptima, skuhanim tehnikama visoke kuhinje, s puno detalja visoke kuhinje. Carpaccio od gofa atraktivan je primjer takvog pristupa. Znamo da valjda svaki drugi restoran u Hrvatskoj drži riblji carpaccio, a gof je dobar i ekonomičan izbor jer ima privlačnu čvrstu svilenkastu teksturu, a nije previše skup. No, ono što razlikuje Horvatov carpaccio od većine drugih jesu savršeno rezana riba i detalj koji mijenja cijeli tanjur: jus od gofovih očiju. Jus od ribljih očiju dao je Theatriumovom carpacciu dramatično snažan mineralni okus.

theatrium-carpaccio-gof

Drugo predjelo, juha od graška s puno mente narezane na savršeno jednake trakice, bilo je neodoljivo slatko-pikantno. Strastvena ljubav graška i mente u ovoj je gustoj, tamnozelenoj juhi došla do punog izražaja. Kako je Theatrium lokalno-internacionalni restoran, nije nas iznenadilo što se na prvom postepidemijskom meniju nalazi i chicken tikka masala. I to daleko najbolja hrvatska tikka masala ikad, koju bi trebali probati chefovi svih indijskih i fusion restorana u Zagrebu.

Horvatova tikka masala miriše cvjetno-zemljasto, plemenito i kompleksno te sadrži čvrstu ljutu podlogu koja vas ne tjera da se znojite, nego drži stalni visoki naglasak potreban tom žanru hrane. Piletina u Horvatovom oglednom primjeru angloindijskog kuhanja istodobno je čvrsta i mekana. Tikka masala poslužuje se s rahlo kuhanom rižom i genijalnim naanom premazanim pročišćenim maslacem.

theatrium-tikka-masala

Kućno izrađene penne u raguu od janjetine stari su Horvatov klasik, koji je s godinama dobio na zrelosti, atraktivnosti i punoći okusa, dok je rižoto s biftekom, još jedan favorit iz Ab Ova, uobičajeno savršen. Tiramisu s malt whiskyem, specijalnom kavom i kućnim piškotama zamirisao je cijelom velikom Theatriumovom blagovaonicom, dok tart s prvim breskvama demonstrira visoko sofisticirani pristup naizgled jednostavnom desertu.

theatrium-rizoto-biftek

Filip Horvat od vikenda ponovo uvodi i velike degustacijske jelovnike. No, ovaj bistronomski meni s pozlatom visoke kuhinje izvanredno funkcionira: vidi se da chef kuha s radošću, koja se prenosi na sretne i zadovoljne goste. Većina jela s jučerašnjeg menija, koji sadrži i rižoto primavera i bijelu ribu na yakitoriju i sipu s bobom, moći će se naručiti preko Wolta. Mi, međutim, toplo sugeriramo odlazak u restoran.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.