Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Damjanićev Clemente Blanc s berbom 2017. potvrdio je status novog istarskog kultnog vina

damjanic-clemente-2017-FB

Clemente Blanc osvojio je skoro sve što se u svijetu vina može osvojiti. Riječ je o jednom od svega nekoliko hrvatskih vina koja su dobila zlato i na Decanterovim Svjetskim nagradama i na International Wine Challengeu. Riječ je, kako znamo, o dva najvažnija vinska natjecanja na svijetu. No, sama činjenica da ste u kratkom vremenskom roku osvojili zlato i na Olimpijskim igrama i na Svjetskom prvenstvu, ne znači da ste postali dugoročno veliki igrač. 

Za stvarnu, trajnu veličinu potreban je kontinuitet. A novi Damjanićev Clemente iz berbe 2017. koji se upravo pojavio na tržištu, uvjerljiv je jamac kontinuiteta izvrsnosti tog vina i te polugaražističke vinarije iz mjesta Fuškulin kraj Poreča. Uspjeh Clemente Blanca iz 2017. još je veći ako znamo da se radilo o kompliciranoj berbi, punoj jesenskih kiša. Koje se, međutim, ne osjete u boci novog Clementea.

clemente-damjanic-2017-ID

Clemente Blanc iz 2017. godine fizički je veliko, masivno vino. Ono je gusto, visokoalkoholno i ekstraktno. Istodobno, ono je hrskavo svježe zbog visokih kiselina i naglašeno savory; ne slano, nego baš savory. Savory je engleska riječ kojom se označavaju okusi koji nisu slatki; ta riječ odlično označava vina koja nisu naglašeno mineralna, ali naginju mineralnosti. S druge strane, Clemente Blanc pun je i slatkih, voćno-alkoholnih okusa, s fino doziranim nijansama vanilije.

Clementeov bouquet odlikuje se jako zrelim žutim ljetnim voćem, s notama akacije, fermentiranih limuna, livadnog bijelog cvijeća, i prženih badema i lješnjaka. Vino je nevjerojatno kremasto i elegantno, poput premier cru Mersaulta ili Puligny Montracheta. Aftertaste traje više od 45 sekundi, a u njemu se miješaju slatki i savoury elementi 

Clemente Blanc Ivana Damjanića jedno je od najkompleksnijih i najboljih istarskih bijelih vina. Clemente Blanc, kupaža malvazije, chardonnaya i bijelog pinota, autentično je novo istarsko i hrvatsko kultno vino, s vrlo nekultnom cijenom. Berba iz 2017. godine potvrđuje kontinuitet visoke klase ovog briljantnog cuveea.

Gastropreporuka Ovo je vino za škampe i jastoge, velike rombove i šanpjera, ali danas smo ga probali s krvavo pečenim biftekom punim Maillardovih okusa. Clemente je herojski izdržao steak, baš poput Kistlerovih ili Lewisovih chardonnaya, koji su desetljećima neizostavni na vinskim listama vodećih newyorških steakhousea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.