Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Damjanićev Clemente Blanc s berbom 2017. potvrdio je status novog istarskog kultnog vina

damjanic-clemente-2017-FB

Clemente Blanc osvojio je skoro sve što se u svijetu vina može osvojiti. Riječ je o jednom od svega nekoliko hrvatskih vina koja su dobila zlato i na Decanterovim Svjetskim nagradama i na International Wine Challengeu. Riječ je, kako znamo, o dva najvažnija vinska natjecanja na svijetu. No, sama činjenica da ste u kratkom vremenskom roku osvojili zlato i na Olimpijskim igrama i na Svjetskom prvenstvu, ne znači da ste postali dugoročno veliki igrač. 

Za stvarnu, trajnu veličinu potreban je kontinuitet. A novi Damjanićev Clemente iz berbe 2017. koji se upravo pojavio na tržištu, uvjerljiv je jamac kontinuiteta izvrsnosti tog vina i te polugaražističke vinarije iz mjesta Fuškulin kraj Poreča. Uspjeh Clemente Blanca iz 2017. još je veći ako znamo da se radilo o kompliciranoj berbi, punoj jesenskih kiša. Koje se, međutim, ne osjete u boci novog Clementea.

clemente-damjanic-2017-ID

Clemente Blanc iz 2017. godine fizički je veliko, masivno vino. Ono je gusto, visokoalkoholno i ekstraktno. Istodobno, ono je hrskavo svježe zbog visokih kiselina i naglašeno savory; ne slano, nego baš savory. Savory je engleska riječ kojom se označavaju okusi koji nisu slatki; ta riječ odlično označava vina koja nisu naglašeno mineralna, ali naginju mineralnosti. S druge strane, Clemente Blanc pun je i slatkih, voćno-alkoholnih okusa, s fino doziranim nijansama vanilije.

Clementeov bouquet odlikuje se jako zrelim žutim ljetnim voćem, s notama akacije, fermentiranih limuna, livadnog bijelog cvijeća, i prženih badema i lješnjaka. Vino je nevjerojatno kremasto i elegantno, poput premier cru Mersaulta ili Puligny Montracheta. Aftertaste traje više od 45 sekundi, a u njemu se miješaju slatki i savoury elementi 

Clemente Blanc Ivana Damjanića jedno je od najkompleksnijih i najboljih istarskih bijelih vina. Clemente Blanc, kupaža malvazije, chardonnaya i bijelog pinota, autentično je novo istarsko i hrvatsko kultno vino, s vrlo nekultnom cijenom. Berba iz 2017. godine potvrđuje kontinuitet visoke klase ovog briljantnog cuveea.

Gastropreporuka Ovo je vino za škampe i jastoge, velike rombove i šanpjera, ali danas smo ga probali s krvavo pečenim biftekom punim Maillardovih okusa. Clemente je herojski izdržao steak, baš poput Kistlerovih ili Lewisovih chardonnaya, koji su desetljećima neizostavni na vinskim listama vodećih newyorških steakhousea.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Damjanićev Clemente Blanc s berbom 2017. potvrdio je status novog istarskog kultnog vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min