Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigla je nova Graševina Iločkih podruma. Vrijedi čvrsto iznad 85 bodova za samo 28 kuna

ilocki-kvalitetna-grasevina-2019-FB

Iločki podrum proizvode dvije buteljirane linije graševine. Kvalitetna graševina prepoznatljiva je po navojnom čepu i povoljnoj cijeni, koja se vrti oko 30 kuna, a na akcijama se katkad može dobiti za 23 kune. Vrhunska graševina košta oko 55 kuna, ima pluteni čep, i znatno je bogatija, alkoholnija s primjesama meda i botritisa.

Kvalitetna je graševina, pak, jedan od najboljih hrvatskih primjera clean and fresh vina. Kvalitetna graševina Iločkih podruma vino je, načelno govoreći, za svakodnevno ispijanje i za razmjerno jednostavnu hranu, dok je Vrhunska graševina plemenito, kompleksno vino za zlatne medalje na važnim međunarodnim natjecanjima koje ide dobro i uz velike škampe na žaru.

ilocki-kvalitetna-grasevina-2019-ID

Vrhunska graševina proizvodi se od jako zrelog grožđa s najboljih položaja, dok se Kvalitetna graševina proizvodi od nešto manje zrelog grožđa jer ona ne smije imati puno alkohola. Grubo rečeno, razliku između Kvalitetne i Vrhunske graševine Iločkih podruma, jedne od najvećih hrvatskih vinarija, možemo usporediti s razlikom između vina s oznakom federspiel I vina s oznakom smaragd u austrijskom Wachau.

Kvalitetna graševina bila bi federspiel,a Vrhunska smaragd. Međutim, u posebno dobrim berbama, poput 2011. 2015. Ili 2019. Kvalitetna graševina približava se vrijednosti Vrhunske graševine. One su i dalje stilski različite, ali predstavljaju vrhunce u proizvodnji suhih graševina u Hrvatskoj.

U trgovinama smo jutros prvi put vidjeli i odmah kupili Kvalitetnu graševinu iz 2019. godine. U normalnim okolnostima to vino stiže na police krajem veljače ili početkom ožujka , no sada je kasnilo dva mjeseca, što nikako nije loše. Berba 2019. za bijela je vina bila iznimno dobro, gotovo senzacionalna , u cijeloj zemlji. Skoro sva istarska, dalmatinska slavonska bijela vina iz lanjske berbe, koja smo dosad probali, uvjerljivo nadmašuju zadnje dvije ili tri berbe.

Isto vrijedi i za Kvalitetnu graševinu Iločkih podruma. Ona je, dakle, svježa i čista, s jakim herbalno cvjetnim aromama kamilice i proljetne livade, koje se probijaju mirisi jabuka i krušaka. Vino ima vrlo čvrstu strukturu I gotovo hrskavu,tek lagano zaokruženu teksturu. Ono je dizajnirano da se popije u prvoj godini, ali smo sasvim sigurni kako može trajati najmanje pet ili šest godina,a vjerojatno i duže.

Na okusu je jabučno citrusno; aroma kamilice stalno se vraća. Zbog samo dvanaest posto alkohola, ekscentrično se lako pije, ali nemojte ga ni pokušavati pomiješati s mineralnom vodom Praviti gemišt od tako plemenite graševine teški je vinski krimen (općenito govoreći, graševina nipošto nije vino za gemište). Iločka Kvalitetna graševina spada među pet ili šest široko dostupnih hrvatskih vina, koja katkad vrijede bar dvostruko više od svoje cijene.

Gastropreporuka piletina i svinjetina s roštilja, srdele u svim formama, šparoge na žaru, kozji sir, mlađi kravlji sirevi, fiš paprikaš, šaran s rašlji, klasični spring rolls, sushi (ne računajući otoro i jegulju)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.