Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AUKCIJA STOLJEĆA Hakerski napad prekinuo je online aukciju najveće svjetske kolekcije rijetkih whiskyja

perfect-collection

Trebala je to biti najveća online aukcija dosad održana. U dvije faze, u veljači i travnju, australska aukcijska kuća Whisky Auctioneer na prodaju je stavila mitsku Perfect Collection, najjaču kolekciju rijetkih whiskyja na svijetu, koju je izgradio Amerikanac Richard Gooding. 

The Perfect Collection ime je dobila zbog više od 3900 boca rijetkih whiskyja, uglavnom škotskih single maltova, među kojima su i dragulji iz destilerija koje više ne postoje, poput Old Orkneya, Stromnessa i Dallas Dhu. Riječ je ujedno o najvećoj kolekciji Macallana koja je ikad izišla na aukciju. 

Prošle jeseni pisali smo o boci Macallana 1926 Fine & Rare whiskyja koja je u Sotheby’su u Londonu srušila svjetski aukcijski rekord s cijenom od 1,9 milijuna dolara. Macallan 1926 srušio je rekord od 1,1 milijuna dolara koji je lani na aukciji u Edinburghu postavio Macallan 1926 Valerio Adami. Oba whiskyja nalaze se u Goodingovoj kolekciji. Procjenjuje se da samo Macallani na australskoj aukciji mogli otići za 900 tisuća i milijun i pol dolara. Zbog nevjerojtnih cifri koje su se vrtile oko boca na aukciji, predviđalo se da bi cijela kolekcija mogla biti prodana i za 10 milijuna dolara.

U prvom dijelu aukcije sudjelovalo je 1642 kupaca iz 56 zemalja, koji su napravili promet od 4.7 mlijuna dolara za 1932 boce whiskyja.  Drugi dio aukcije počeo je 20. travnja ali je odmah prekinuo. Kako su organizatori objasnili za CNN, razlog prekida bio je “nenormalno i pretjerano opterećenje web stranice koje je izazvalo neke tehničke probleme.” Stranicu nisu srušili zainteresirani kupci, iako ih se javio rekordan broj za ovakve događaje, već “ciljani, tehnološki sofisticiran, sustavni i maliciozn hakerski napad na bazu podataka i web stranicu,” objavili su iz Whisky Auctioneera. S obzirom na težinu napada, drugi dio online aukcije stoljeća odgađa se na neodređeno vrijeme. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.