Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netko je upravo dao 13 milijuna kuna za bocu Macallana iz 1926.

macallan-1026

Povijesni rekord postavljen je ovih dana u Londonu, kad je na aukciji u Sotheby’su boca Macallan whiskyja iz 1926. godine prodana za vrtoglavih 1,5 milijuna funti. Time je srušen rekord od 1,2 milijuna funti koliko je Christie’s lani na aukciji dobio za whisky iz iste bačve #263.

Aukcija je počela s procjenom da će se boca prodati za 350 do 450 tisuća funti, ali borba je bila tako žestoka da je cijena na kraju skočila trostruko. Dobili smo novu najskuplju bocu whiskyja na svijetu.

Macallan prodan u Sotheby’su destiliran je 1926. godine. Kad su buteljirali whisky nakon 60 godina, u bačvi ga je ostalo za samo 40 boca. Dvanaest boca označeno je etiketama koje je dizajnirao talijanski umjetnik Valerio Adami, etikete za drugih dvanaest napravio je Peter Blake, a dvije boce prodane su pod privatnim etiketama, uključujući onu s etiketom irskog umjetnika Michaela Dillona koja je lani prodana za 1,2 milijuna funti.

Preostalih 14 boca dobilo je posebnu Macallanovu Fine and Rare etiketu koja označava njhove najrjeđe i najstarije whiskyje. Svaka od četrdeset boca iz bačve #263 u određeno je vrijeme postizala rekordne cijene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.