Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Macallanova destilerija toliko je spektakularna da su snimili film o njoj (VIDEO)

macallan-destilerija

Čuvena destilerije whiskyja iz škotskog Speysidea nedavno je otvorila novi pogon, investiciju od 140 milijuna funti započetu još 2012. godine. Nova destilerija proizvodi whisky od lanjskog prosinca, a službeno otvorenje bilo je 2. lipnja.

Spektakularna nova destilerija dio je plana dubinske modernizacije Macallana u koju će njegovi vlasnici Grupa Edrington ukupno uložiti 500 milijuna funti. Destileriju koja podsjeća na neko zdanje iz filmova o James Bondu, dizajnirao studio Rogers Stirk Harbour + Partners koji potpisuje i London’s Millenium Dome.

Macallan je osnovan 1824. godine u drvenoj baraki s dva kotla i od prvog preuređenja 1868. stalno se širi. Nova destilerija može proizvesti trećinu više whiskyja od stare, ima 36 novih Forsyths kotlova s kojima rade od 50-tih.

Valoviti krov prekriven je istom travom kakva raste u okruženju a drvena struktura krova jedna od najkompleksnijih na svijetu, sastavljena od 380 tisuća dijelova. Čak 95 energije za rad destilerije dolazi iz obnovljivih izvora. U destileriji je izložena arhiva od 398 povijesnih boca whiskyja. Da bi posjetiteljima osigurali intimnije iskustvo, primat će grupe od najviše 12 ljudi.

macallan-destilerija2

Nova destilerija ima 36 novih Forsyths kotlova

Od početka craft revolucije, destilerije sve više ulažu u iskustvo posjetitelja, stvarajući nove turističke žanrove. Diageo je, primjerice uložio 150 milijuna funti u Johnnie Walker. Globalno, broj posjeta destilerija lani je srušio novi rekord s 1,7 milijuna posjetitelja, 8 posto više nego u 2015.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.