Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počela je prodaja najjače svjetske kolekcije rijetkih whiskyja. Cifre su nevjerojatne

perfect-collection

Australska aukcijska kuća Whisky Auctioneer n17. veljače održala je prvi dio povijesne aukcije The Perfect Collection, kako nazivaju najveću privatnu kolekciju whiskyja koju je izgradio Amerikanac Richard Gooding.  The Perfect Collection ime je dobila zbog više od 3900 boca rijetkih whiskyja, uglavnom škotskih single maltova, među kojima su i dragulji iz destilerija koje više ne postoje, poput Old Orkneya, Stromnessa i Dallas Dhu.

Riječ je ujedno o najvećoj kolekciji Macallana koja je ikad izišla na aukciju. Prošle jeseni pisali smo o boci Macallana 1926 Fine & Rare whiskyja koja je u Sotheby’su u Londonu srušila svjetski aukcijski rekord s cijenom od 1,9 milijuna dolara. Macallan 1926 srušio je rekord od 1,1 milijuna dolara koji je lani na aukciji u Edinburghu postavio Macallan 1926 Valerio Adami. Oba whiskyja nalaze se u Goodingovoj kolekciji. Procjenjuje se da samo Macallani na australskoj aukciji mogli otići za 900 tisuća i milijun i pol dolara, dok bi cijela kolekcija mogla biti prodana i za 10 milijuna dolara.

Već prva epizoda aukcije, međutim, pokazala je da na rastućem sekundarnom tržištu whiskyja pravila nema. U aukciji je sudjelovalo 1642 kupaca iz 56 zemalja, koji su napravili promet od 4.7 mlijuna dolara za 1932 boce whiskuja. I ponovno je Macallan srušio rekord.

Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old prodan je za 1,07 milijuna dolara, najviše dosad za ovu etiketu. Za bocu su se nadmetali kupci iz 11 zemalja, i na kraju je otišla negdje u Europu. Ovu astronomsku cijenu australska aukcijska kuća pripisuje upravo lanjskoj rekordnoj cijeni koju je 1926 Macallan Fine and Rare postigao u Sotheby’su. Bila je to prekretnica za sekundarno tržište whiskyja, posebno za online aukcije.

Prodajom Macallana za 1,07 milijuna dolara, Whisky Auctioneer ući će u povijest kao prva kuća koja je na online aukciji prodala bocu whiskyja za više od milijun dolara. U ostatku aukcije, boca Macallana 1928 Anniversary Malt 50 Year Old prodana je za 119.863 dolara (srušen rekord za tu etiketu), dok je cijeli slot od 201 boce Macallana postigao ukupnu cijenu od 2,5 milijuna dolara. Boca Ardbega 1974 Double Barrel 2 otišla je za 27,705 dolara (opet rekord). Ovaj uspjeh voditelj aukcije pripisuje ne samo razini, već i raznolikosti Savršene kolekcije. “Njen raspon čini je dostupnom vrlo širokoj publici,” komentirali su. Drugi dio auckije održat će se 10- travnja, s nekima od najtraženijih boca na svijetu, poput Macallan 1926 Fine & Rare, Glenfiddicha 1937 64 Year Old i Balvenieja 1937 Pure Malt 50 Year Old.

Misija tvorca kolekcije, kako je novinarima objasnila njegova supruga Nancy Gooding, bila je sačuvati boce koje zorno predstavljaju najbolje svjetske destilerije. Osobno je najviše volio Black Bowmore.

“Goodingova kolekcija zaista je jedinstvena i svjedoči o njegovoj posvećenosti skupljanju škotskog whiskyja. Sam njen raspon i rijetkost boca jedno su od najuzbudljivijih otkrića u svijetu whiskyja. Oduševljeni smo što je možemo predstaviti publici prije nego započnemo aukciju. To je biblioteka whiskyja krcata vrlo posebnim bocama, a svaka je pomno istražena, ispitana i procijenjena,” rekao je osnivač Whisky Auctioneera Iain McClune.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.