Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki francuski chefovi javno su se posvađali kao nikad. Scena se podijelila

chefovi-college

Collège Culinaire de France (CFF) jedna je od najprestižnijih strukovnih organizacija u Francuskoj. Osnovalo ga je 17 najvećih francuskih chefova, kako bi zastupali interese gastronomije protiv korporatizacije poljoprivrede, neprijateljskog odnosa države prema restoranskom biznisu i sličnih problema, promovirajući pritom najviše vrijednosti francuske gastronomije. 

Collège Culinaire de France okuplja establishment francuske kuhinje. Članovi su Yannick Alléno, Alan Ducasse, Eric Frechon, Frederic Anton, Aranud Donckele, Anne-Sophie Pic, Guy Savoy, Pierre Troisgros

Taj elitni skup sada je žestoko posvađan. Manje međusobno, više s ostatkom svoje profesije. u francuskom listu Le Figaro, CCF je ovih dana objavio zajednički apel predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojemu zahtijevaju da dopusti ponovno otvaranje restorana ili će nositi na duši restoransku industriju koja umire. Tekst koji je trebao odražavati kolektivni revolt i zabrinutost francuskog restoranskog biznisa, podijelio je i Collège i scenu. 

Kritičari CCF-a odmah su na internetu počeli komentirati kako, kao i obično s njihovim akcijama, očekuju puno najava a malo djela. Dio francuske gastronomske javnosti, zapravo, misli da CCF utjelovljuje ono najgore u francuskoj gastronomiji, a to je polaganje prava malog broja privilegiranih chefova koji ne dijele probleme većine svojih kolega, na arbitriranje u pitanjima cijele industrije. 

Naime, cijelu političku raspravu o budućnosti francuskih restorana, s njim i cijele gastro industrije, tamo su preuzeli chefovi poput Stéphanea Jégoa i Guillamea Gomeza, koji ne spadaju u CCF-ovo društvo. Collége se nije boglašavao dok nije vidio da se rasprava pokreće bez njih. Pa je Alain Ducasse, “uvijek blizu vlasti” i “alergičan na chefove koji se bore za cijelu industriju” naložio glavnom tajniku CCF-a Christianu Regoubyju da na brzinu sastavi “zajedničko priopćenje” kako bi chefovi iz Collègea preuzeli već pokrenutu inicijativu za ponovno pokretanje restoranske industrije.

Ducasse je odmah dobio sastanak kod ministra financija Bruna Le Mairea, koji je zatražio da mu chefovi hitno pošalju svoje prijedloge. Kako pišu francuski mediji, ti su prijedlozi kod ministra trebali biti danas, u utorak 21. travnja. U nacrtu prijedloga koji je Christian Regouby poslao je Alainu Ducasseu bila su i imena 17 chefova, članova Collègea koji potpisuju tekst.

Samo što nitko od njih, osim Allénoa i Régisa Marcona, nije znao da je potpisao prijedloge niti da taj dokument uopće postoji. Za sve su doznali iz medija. Šokirani chefovi, među kojima su i Guy Savoy, Eric Frechon, Gilles Goujon, Gérald Passédat, smatraju da se Ducasse “ponio kao diktator”. Drugi pak smatraju da je ovo kraj Collègea.

“Taj njihov prijezir je postao posve nepodnošljiv,” rekao je novinarima jedan chef, “Ducasse želi sam mijenjati svijet, nikoga ne poštuje i brani samo svoje interese. Ni ne skriva da ga nije briga za druge ‘velike’ chefove, onda možete misliti koliko ga je briga za ‘male’.” Ducasse ne vidi u čemu je problem. Smatra da djeluje u interesu cijele profesije.

“Ducassea je sve ovo nadišlo,” komentirao je medijim drugi chef koji se, naravno, također nije htio javno predstaviti, “On osjeća da njegova restoranska grupa slabi i da lansiranje dostave tu ništa neće promijeniti. Iznad svega ga smeta što oko sebe vidi inicijative koje imaju rezultata i uspijevaju bez njega. Egocentrik kakav jest, on to ne može podnijeti.” 

Rijeke teških riječi zapljuskuju francuske portale, otkrivajući duboke konflikte na sceni slavnih francuskih chefova. Puno je tu podjela, veliki chefovi protiv manjih, Pariz protiv provincije, establishment protiv progresivne scene, stariji chefovi protiv mlađih, financijski jaki chefovi protiv onih kojima biznis sada visi o niti…

Neki chefovi smatraju da je ovaj otvoreni sukob sramota za cijelu industriju, najmanje što restoranski biznis u Francuskoj sada treba. Ali i oni priznaju da nejednakost na francuskoj restoranskoj sceni ugrožava sve, jer ta scena nije ni slobodno tržište nego teren prilagođen interesima bogatih i utjecajnih chefova. Iz jedne rasprave o budućnosti restoranske industrije izrasla je nova, s jednako neizvjesnim ishodom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.