Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Portugalci su uspjeli eliminirati TCA iz prirodnog vinskog čepa?

cepovi

Antonio Amorim, predsjednik potugalske kompanije Amorim, najvećeg svjetskog proizvođača prirodnih čepova, izjavio je kako od prosinca ove godine može jamčiti da je rizik od TCA u njihovim čepovima ravan nuli.

Amorim je to rekao u razgovoru za travanjsko izdanje utjecajnog francuskog vinskog magazina La Revue du Vin de France. Glasnogovornik grupe Amorim potvrdio je za Decanter da je ta tvrtka čvrsto uvjerena kako se od iduće godine ni u jednom njihovom čepu neće osjetitii TCA. Amorim kaže da je uspio razviti novi proces obrade čepova, koji omogućuje da svaki pojedini čep bude siguran.

TCA je spoj koji vinu daje neugodan vonj po mokrom papiru, što vino čini nepitkim. Može se nalaziti u čepu ili iz okoline kroz čep dospjeti u bocu. TCA je dosad pogađao sve vrste vina začepljenih prirodnim plutenim čepom, pa nam se dogodilo da smo radi TCA morali proliti i nekoliko buteljki Perignona i Kruga. Zbog rizika od lošeg čepa, velik broj svjetskih vinarija prešao je na navojne čepove, staklene čepove ili na Diam, koji godinama garantira da njegovi posebno proizvedeni čepovi nisu kontaminirani.

No, TCA je samo jedan od problema koji se javlja kod prirodnih čepova. Drugi je problem oksidacija. Preliminarna istraživanja sugeriraju da dobri navojni čepovi i Diam usporavaju oksidativne procese u vinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.