Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orimos je veseli i sočni syrah iz najveće francuske vinske regije, koji predstavlja odličnu vrijednost za novac

orimos-fonjoya

Languedoc-Roussillon golemo je područje na jugu Francuske, koje obuhvaća skoro 300 tisuća hektara vinograda i proizvodi oko trećine svih vina u Francuskoj. Languedoc i Roussillon dijeli se na desetke raznih apelacija, od one najviše (AOC) do Vin de Pays, premda apelacije ondje uglavnom ne odražavaju stvarnu vrijednost pojedinog vinograda ili vina.

Languedoc i Roussilllon često proizvode vina koja predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac, jer uz iznimku dvadesetak brandova, buteljke iz Languedoca naprosto još nemaju dovoljno visok izvozni renome da bi se njihove cijene čak i približno mogle uspoređivati s burgundijskima i bordoškima. Što znači da u Languedocu i Roussillonu možete pronaći niz zanimljivih pa i vrhunskih vina za mali novac, pogotovo kad je riječ o francuskim kriterijima.

Orimos je crno vino kooperative Fonjoya, s oznakom Mont Baudille, jednom od sedamnaest podapelacija unutar velike aapelacije Pays d’Herault, jedne od poznatijih u tom području. Riječ je o cuveeu syraha, s nešto grenachea i mourverdrea.

Vino ima lijepu, temperamentnu rubinsku boju, naglašeno je sočno, prepuno slatkog crvenog i crnog voća, s laganom čokoladnom notom na aftertasteu. Orimos iz 2018. srednjeg je tijela i i posve glatke teksture, bez ikakvih rubova. Riječ je o syrahu (shirazu) perfektnom za proljetne roštillje, za bilo kakvu svinjetinu, teletinu i govedinu koju pečete doma u samoizolsciji, ali dobro ide i uz pizzu jer se njegova sočnost i voćnost fino slažu s rajčicama. Orimos u Vivatu, koji ga je uvezao, košta 71 kunu za jednu bocu, a 62 ako kupite šest boca, što je uistinu prilično povoljno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.