Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomislav Tomac: Još je rano za konkretniju procjenu, ali šteta od mraza bit će velika

tomac

“Jutros sam obilazio vinograde na Plešivici. Temperature su se kretale od minus jedan i pol do minus pet,” rekao nam je Tomislav Tomac, jedan od vodećih hrvatskih vinara. Prošla noć, s prvog na drugi travnja, u unutrašnjosti je bila rekordno hladna. Ponegdje su temperature padale do minus sedam. Kako je zima, pak, bila ekscentrično blaga, loza je počela jako rano pupati, što znači da su mrazovi sigurno uništili dio ovogodišnjeg potencijalnog uroda. A noćas se također očekuju temperature ispod nule.

“Zasad je prerano za točniju procjenu štete, ali sigurno je da će šteta od mraza ove godine biti velika. Osim toga, mrazovi mogu prijetiti do sredine svibnja, dakle još 45 dana,” upozorava Tomac. Mrazovima su ovih dana izloženi i burgundski vinogradi, u kojima vinogradari svake noći pale vatre kako bi zaštitili lozu od mraza.

“Taj je postupak jako skup, a zapravo ne jamči zaštitu ako temperatura padne na minus pet ili niže,” kaže Tomac. “Sve ovo spada u rizik vinogradarskog i vinarskog posla. No, s obzirom na očigledne klimatske promjene, uskoro ćemo morati poduzeti određene poteze da taj rizik smanjimo.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.