Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Đurina hiža dostavlja opake velike odležane steakove i zagorske delikatese

djurina-hiza-t-bone

U normalnim vremenima, u Đurinoj hiži, poznatom mesnom restoranu smještenom na lijepoj šumskoj lokaciji kraj Varaždinskih Toplica, sada bi pripremali terasu za toplu sezonu i gostima nudili prva jela od medvjeđeg luka i steakove iz svojih novih dry agera.

“Nevjerojatno kako se stvari nekad poslože,” rekao nam je prekjučer vlasnik Đurine hiže Nikola Božić dok je, sakriven maskom i rukavicama, iz gepeka vadio ribeye steakove, kobasice od divljači, njegove poznate Divlji Đuro burgere od divljači, pršute od jelena, umake od crnih trubača, staklenke pesta od medvjeđeg luka i bučinih koštica…kao iz Aladinove zagorske pećine.

“Baš prije nego što je sve ovo počelo nabavio sam ogromni dry ager i nakrcao ga mesom. Vrhunskim mesom, od simentalki jednog našeg lokalnog uzgajivača. Sada mi taj lager vrijedi više nego cash. Da imam samo cash, mogao bih sjediti i čekati. Ovako, organizirali smo se i dostavljamo svoje proizvode. Da sam znao da će se ovo dogoditi, starom bih rekao da napravi duplo više kobasica.”

djurina-hiza-steakovi

Nikola Božić je jedan od omiljenijih tipova na restoranskoj sceni. Energičan, inovativan, strastven, s jasnom vizijom onoga što radi. Đurina hiža je obavezna adresa za dobro meso, Božićev projekt Reshetka pokrenuo je street food scenu u Varaždinu i Zagorju. Nikola je na zagrebačke ulice, u Adventske kućice, prvi donio tomahawk steakove i burgere od divljači, pokazujući da se hrabrija ponuda, kada je kvalitetna, u pravilu isplati. Đurina hiža u potpunosti je obiteljska operacija. Stari gospodin Božić ogovoran je za suhomesnate proizvode, mama za kondimente, pripravke i juhe.

Zaposlene su sve zadržali na plaćama i zaposlili troje novih. Način na koji restoran funkcionira i njegovu terroirsku specifičnost, okuse Zagorja, Nikola Božić sada koristi kako temelj za proširenje biznis modela. Riječ je o ideji koja nije ni privremena ni potaknuta epidemijom korone virusa, nove okolnosti samo su je ubrzale. 

djurina-hiza-suhomesnati
djurina-hiza-pesto

“Već godinama želim napraviti platformu koja bi na vrlo konkretan način promovirala gastronomiju Zagorja. Konkretan znači da nudi samo najbolje, premium proizvode iz naše regije. Zasad su to naši proizvodi, ali rado bismo stvar proširili i na druge OPG-ove koji mogu ponuditi vrhunsku kvalitetu.” Specifična dostava koju je nedavno pokrenula Đurina hiža ujedno je izvor prihoda za zatvoreni restoran i testiranje tržišta za buduću platformu koju pokreće s poslovnim partnerom. Riječ je o projektu sličnom onome koji je u karanteni pokrenula slovenska chefica Ana Roš u Hiši Franko – liniji proizvoda koji najbolje predstavljaju lokalne okuse i ono čime se bavi restoran.

Iz Đurine hiže sada se može naručiti sve, od 37 dana odležanih steakova (uskoro će se ponuda proširiti i na dulje odležanu govedinu i nove rezove) preko domaćih suhomesnatih proizvoda do vina. “Jako sam zadovoljan potražnjom, “ kaže Nikola, “evo prošli tjedan imao sam 25 dostava u Varažinu, Zagrebu i Koprivnici.”

U četvrtak smo kod kuće napravili cijeli ručak iz Đurine hiže. S odležanog ribeye odstranili smo par centimetara ruba od loja, ispekli ga na tavi od gusa i dovršili par minuta u pećnici. Rezultat je bio raskošan; sočno, moćno, putrasto mekano meso puno divnih okusa koje daje dobra intramuskularna masnoća, bilo je toliko dobro da skoro nije trebalo prilog. Pesto od medvjeđeg luka, hladno prešanog bučinog ulja i bučinih koštica je izvrstan, pun bogatih tostiranih okusa buče, zelenih biljnih okusa i bez teškog mirisa češnjaka od kojeg medvjeđi luk često pati. Domaći kruh sa špekom gospođe Božić pojeli smo već dan ranije. 

djurina-hiza-steak

Ovaj odličan zagorski ručak idealno je pratio fenomenalni, s godinama smekšani Prunotto Barolo iz 2010. Đurina hiža trenutno dostavlja u pet gradova, Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Ludbregu i Čakovcu. Dostavu, koja je besplatna, uskoro će proširiti na Slavoniju i Dalmaciju. Dostavljaju odležani T-Bone, Rib Eye i Tomahawk, sušenu šunku, domaće kobasice od divljači i daju savjete o pripremi mesa. Pored svega spomenutog, Đurina hiža u ponudi ima i prirodne sokove od koprive i mente te sauvignon i rizling koje proizvode sami.  

Narudžbe:  dedaideposvetu@gmail.com

Ponudu Đurine hiže možete pratiti na Facebooku

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.