Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Malvazija Klaudia Ipše malo je remek djelo

ipsa-malvazija

Klaudio Ipša, jedan od najboljih istarskih uljara i najpouzdanijih tartufara, prije nekiliko je godina na velika vrata ušao u svijet vina. Njegove malvazije, koje vinificira slovenski pinotofil Matjaž Lemut, vlasnik važne vipavske vinarije Tilia, odmah su ušle u najuži vrh odležanih istarskih monosortnih bijelih vina, skupa s Claievim Sv. Jakovom, Kozlovićevom Santa Luciom, Laguninom Vižinadom, Matoševićevom Antiquom, Fakinovom La Primom i Anno Domini braće Benvenutti .

Zanimljivo je da su se berba 2015. i 2016. prilično razlikovale. Ipšina Malvazija iz 2015. bila je mnogo agresivnija, tvrđa i opulentnija od elegantne 2016. Ovih smo dana kod kuće probali Ipšinu Malvaziju iz 2017. koja je najbolja od sve tri, premda načelno govoreći godina 2017. sigurno nije bila bolja od 2015. i 2016.

No, kod maceriranih je vina tretman u podrumu iznimno važan, premda ideologija prirodne proizvodnje tvrdi suprotno (čemu vjeruju samo naivni). Ipšina Malvazija iz 2017. godine savršeno je balansirano vino, mekane, ugodne teksture, bez ijednog ruba.

Struktura puna tanina i kiseline čelično je čvrsta i obećava sedam do deset godina uspješnog odležavanja. Bouquet je pun bagrema i marelica, ali i kompleksnih aroma kore citrusa i začina. Radi se o ozbiljno velikom vinu, koje bismo svakako željeli vidjeti u supermarketima, jer su supermarketi trenutno jedini efikasan kanal prodaje vina. Ipšina Malvazija iz 2017.vrijedi 94 do 96 bodova, a izvrsno se pije uz puno različitih jela: od čvršće bijele ribe, preko tjestenine s vrganjima ili shiitake gljivama, preko masne sirove tune, pa sve do roštilja i pečene patke.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.