Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grad Novalja svima zaposlenima u turizmu plaća doprinose na državni minimalac

zrce

Grad Novalja lokalnim je poduzetnicima objavila mjeru za očuvanje radnih mjesta tijekom krize izazvane koronavirusom. Kao turistički grad u kojemu su ljetni festivali na Zrću i Boškinac razvili jaku destinaciju, Novalja je u mjerama posebno apostrofirala ugostitelje i vlasnike hotela i apartmana, ali mjera se odnosi na sve poduzetnike koji su morali zatvoriti biznis zbog sigurnosnih mjera..

Jučerašnja press konferencija Vlade posvećena mjerama pomoći gospodarstvu izazvala je dodatnu paniku među poduzetnicima jer, osim što nije donijela ništa bitno novo, otkrila je svu nesposobnost i nerazumijevanje Vlade premijera Plenkovića prema bazičnom funkcioniranju ekonomije i situaciji u kojoj se u ovom trenutku nalazi privatni sektor u Hrvatskoj. Mnogi poduzetnici jučer su na društvenim mrežama komentirali kako, nakon restriktivnih i birokratskih kriterija koje je Vlada objavila, misle da moraju odustati od zahtjeva za pomoći države jer niti mogu kandidirati niti će kasnije moći istodobno plaćati redovne i odgođene namete.

Grad Novalja u svom priopćenju adresira upravo taj problem, najavljujući da ćes vakom poduzetniku koji dobiju državno sufinanciranje plaća s 3250 kuna mjesečno platiti doprinose. Podsjetimo, Vlada je ostala pri odluci da plaćanje poreza i doprinosa za poduzetnike samo odgodi na nekoliko mjeseci, čime unaprijed onemogućava ponovno pokretanje posla za mnoge tvrtke, posebno za one koje tijekom epidemije zbog sigurnosnih mjera neće imati nikakvog prometa.

To se najviše odnosi na ugostitelje i poduzetnike u turizmu, koji više ne računaju na ovogodišnju turističku sezonu. “Odgoda plaćanja doprinosa na plaće za sve one koji koriste Vladine mjere može biti razlogom ne prijavljivanja na mjeru jer odgoda ne oslobađa naknadnog plaćanja obveza. Stoga će mjere Grada ići u pravcu financiranja doprinosa na plaću po svakom zaposlenom radniku.

Visina subvencije bit će jednaka iznosu doprinosa na plaću po svakom djelatniku ali do maksimalnog iznosa isplaćenih doprinosa za mjesec veljaču 2020.” Mjera je zasad propisana na tri mjeseca, a detalji će biti objavljeni do petka. Ugostiteljski sektor, ključan za turizam koji donosi 20 posto sve novostvorene vrijednosti u Hrvatskoj, u Vladinim mjerama uopće nije uzet u obzir, dok su mjere za turizam foskurane na velika hotelska poduzeća i nastavak punjenja proračuna nizom parafiskalnih nameta i davanja vezanima uz broj turista, koja bez turističke sezone nemaju smisla. Ta su davanja samo odgođena.

Potez Grada Novalje primjer je kako bi trebalo postupati u krizi s kojom je suočeno gospodarstvo, iako nažalost može samo amortizirati efekte koje će ostaviti očajne mjere Vlade. Odluka Grada Novalje primjer je i za lokalne samouprave koje zasad uglavnom imitiraju Vladin pristup s odgodama plaćanja po restriktivnim kriterijima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.