Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Laguna je prva vinarija koja je pustila vrhunsku malvaziju iz lanjske berbe. Festigia 2019. zaista je vrhunska

malvazija-festigia-2019-g

Vinske police u supermarketima prazne se brže nego što se stignu napuniti. Vino se baš nikad nije tako dobro prodavalo u samoposluživanjima. U utorak oko 11 u Sparu u Branimirovoj nismo zatekli ni jednu bocu Beljske Graševine s navojnim čepom, ni jednu bocu Korlata, točno jednu buteljku Mihaljeve Graševine (koju smo odmah kupili) i ni jednu Tomčeva Millleniuma. Pronašli smo, međutim, nekoliko boca Lagunine Malvazije Festigia, i to iz berbe 2019. što nas je prilično začudilo, jer Festigia rijetko dolazi na tržište tako rano, a nikad dosad prije bazične Lagunine Malvazije, one u prozirnoj boci s nakladom od skoro milijun primjeraka.

malvazija-festigia-2019-ID

Ovog epidemijskogproljeća Laguna je, pak, ranije pustila Festigiu, skoro dvostruko skuplje vino. “Potražnja za Festigiom toliko je narasla da nismo mogli ignorirati zahtjeve tržišta. Pogotovo ne u ovom trenutku, dok se vina u maloprodaji izvrsno prodaju,” rekli su nam u Laguni pošto smo ih pitali kako to da je skuplje vino došlo na tržište prije jeftinijeg. U svakom slučaju, dosta smo zadovoljni tom odlukom, jer nam je Festigia Malvazija iz 2019. godine uljepšala ovu potresom podcrtanu polukarantenu.

Riječ je o najboljoj Festigiji od 2015. godine do danas, koja je uspjela postići onu finu, skoro eluzivnu, zaista teško dostižnu ravnotežu naglašenih primarnih aroma (akacija, breskva, malo citrusa) i dubine ozbiljnog zrelog vina, koja se zapravo ne bi trebala osjećati samo pola godine poslije berbe. Tekstura nove Festigie hedonistički je uljasta, bez ikakvih rubova, a svježina jamči barem petgodišnju užitnu pitkost. Festigia iz 2019. još je jedan uspjeh Milana Budinskog, briljantnog enologa i jako senzibilnog čovjeka, koji ispravno usmjerava dizajn modernih vrhunskih malvazija.

Gastropreporuka Orade, brancini i hame (kao jedine bijele ribe koje su nam trenutno dostupne), velike smrznute kozice, smrznuto meso škampa, klasični rižoto, mac’n’cheese i naravno sushi u svim oblicima i sadržajima osim jegulje i masne tune.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.