Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

O’Hara je objavila recept za kruh (koje možete iskoristiti i za pizzu)

o-hara-kruh

“Kupili ste 86 kg brašna, pa ste zaboravili kvasac, pa ste ga napokon pronašli i sad sjedite doma na hrpi stvari dok ovo sve prođe. Ali što ćete s tim svim? Evo prijedloga…” piše tim pizzeria O’Hara na svojoj Facebook stranici. O’Hara, mjesto koje je pokrenulo trend napolitane u Hrvatskoj, sada pizze prodaje i u dostavi na Glovu, a najavila je dolazak i na pauzu.hr i Wolt.  Evo O’Harinog recepta za kruh koji možete vježbati u karnateni. 

“Za sve dobre stvari,” pišu O’Harini pizzaioli, “treba malo strpljenja i malo više vremena ali za manje od 24 sata možete uživati u vlastitim kreacijama u vlastitom domu”. Isto tijesto možete koristiti i za pizzu, samo ga umjesto na dva podijelite na porcije od 300 grama i oblikujte u kuglice, predlažu u O’Hari. Ostavite da se digne najmanje 6 sati, što dulje to bolje.

Prenosimo O’Harin recept s njihovim uputama

Sastojci 

  • 1 kg brašna
  • 8 dl mlake vode
  • 4-5 g kvasca
  • sitna morska sol

Pripremite 8dl mlake vode i u njoj razmutite 4-5g kvasca. To Vam je onako ‘od oka’ kao centimetar vrha malog prsta, kvasac jel. Pomješajte vodu i 1kg brašna, to Vam već dođe kao mali trening, 10 min intenzivnog mješanja. 

Nakon prvih 5 minuta posolit ćete tijesto s 28 g sitne morske soli pa nastaviti mješati do punih 10 minuta ili dok se ne umorite i kažete sami sebi -ma dovoljno je to-. Kad ste već u kući duže vrijeme treba malo i pokrenuti mišiće. Uff, svaka Vam čast, sad je vrijeme da i Vi i tijesto malo odmorite. Tri sata da budemo točni. Stavite ga u posudu i pokrijte vlažnom krpom da se ne osuši.

Sad kad ste se odmorili morate ste presložiti, prvo podjelite tijesto na dva jednaka dijela I presložite ga, pa zatim promjenite poziciju na kauču. Tijesto samo razradite tako što ćete ga presavinuti 3-4 puta, kao da presavijate papir a papir se razvlači 😁. Namažete s malo ulja. I opet odmaramo 3 sata, jer zašto ne!?

Gotovi smo s odmaranjem, kako možete ležati po cijele dane!? Sada ćete presložiti tijesto još jedan put, ono kao papir. Ali ovaj put ga pripremate za pečenje. Ako imate kalup, u kalup, ako nemate nađite neku posudu gdje će tijesto popuniti 60% te posude jer će tijesto još narasti. 

Security Check Required

null

Poželjno je da posuda bude pletena i u tom slučaju je ne mastite nego lagano pospete brašnom. Kalup, posudu (ovu koja nije pletena) i tijesto morate namastiti uljem da bi ga kasnije jednostavno izvadili van. I završno dizanje 4-6 sati pod krpom, dok se ne digne.

Upalili smo pećnicu na 180-200 stupnjeva i dok se zagrije pripremamo dalje. Stavimo da prokuha oko 1 litre vode. Ako imamo kalup pospemo malo brašna, tanki sloj gore i povučemo nožem par puta da na par mjesta zarežemo ovojnicu tijesta. Samo ovojnicu.

Ako imamo posudu ili pletenu košaricu okrenemo ih naopako da tijesto ispadne na pleh za pećenje. Stavite i papir za pećenje ako imate. Ako nemate nemojte stavljati, logično. Ovo iz posude posuti brašnom i zarezati kao i ovo iz kalupa, a ovo iz košarice samo zarezati jer brašno već imate gore, logično.

Pećnica je zagrijana, u nju stavljamo posudu s zagrijanom vodom da nam malo vlaži pećnicu dok pećemo kruh. Stavljamo pleh ili kalup unutra i čekamo. Nekih 15min čekamo, sad je vrijeme da maknemo vodu jer želimo hrskavu koricu, korica rulz! I sada pećemo koliko hoćemo, kada ste zadovoljni bojom vadite. 

Imate kruh, tom kruhu posvetili ste samo trinaestak sati života, ali što biste radili kad ne idete nigdje, korona je to, nema igre.  Bitno, ostavite kruh na miru pola sata da dođe sebi, ipak ste ga navlačili cijeli dan. 

Svaka čast i dobar tek.

P.S. ako ne želite baš svaki dan mjesiti ,prije zadnjeg dizanja ubacite u frižider. Izdržati će dan-dva samo ga prije pećenja izvadite van da dođe na sobnu temperaturu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.