Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas se zauvijek zatvara legendarni njujorški Gotham Bar & Grill

gotham

Nikad nijedan restoran nije pet puta dobio tri zvjezdice u The New York Timesu. Ali Gotham Bar & Grill nije bilo koji restoran. Chef Alfred Portale u Gotham Bar & Grillu u Greenwich Villageu doslovno je izmislio suvremeni američki fine dining. Biti u New Yorku a ne otići u Bar & Grill, za ljubitelje restorana bilo je isto kao za turiste ne vidjeti Empire State Building.

Od revolucionarnih vertikalnih platinga preko tartara od tune koji je izmislio do nevjerojatne društvene scene, Portale je Gotham Bar & Grill pretvorio u ikonografsko njujorško mjesto. Portale je uz Toma Collichia i Dannyja Meyera spadao u malu grupu chefova i restoratera koji su 80-tih živjeli i radili oko Union Squarea. Ta je grupa iz Amerike pokrenula globalnu farm-to-table revoluciju i sve što ju je slijedilo.

Portale je više od trideset godina dosljedno održavao kontinuitet u Gotham Bar & Grillu, da bi ga lani napustio i otvorio svoj restoran Portale u Chelsea. Gosti i većina zaposlenika izuzetno su lojalni Portaleu. S njegovim odlaskom, za njih je nestalo ono što je restoran toliko dugo činilo jedinstvenim. Chefica Victoria Blamey pokušala je održati publiku na okupu i istodobno privući mlađe goste, ali nije uspjela. Nakon promjene nekoliko chefova, niza ravnodušnih do loših recenzija i rasipanja stalnih gostiju, vlasnici su nakon 36 godina odlučili zauvijek zatvoriti restoran.

Danas, u subotu 14. ožujka Gotham Bar & Grill poslužit će svoju zadnju večeru. Ako su ga već morali zatvoriti, odabrali su dobar tajming. Njujorški se restorani masovno zatvaraju radi korona virusa. No vijest o Gotham Bar & Grillu odjeknula je u američkim medijima i usred posvemašnjeg kaosa zbog korone. Otišla je autentična njujorška legenda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.