Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Michel Roux, jedan od najvažnijih engleskih chefova svih vremena

michel-roux

Michel Roux umro je od posljedica bolesti pluća u gradiću Bray u Berkshireu, u 78 godini života. Michel Roux osnovao je Le Gavroche 1967. godine, skupa sa šest godina starijim bratom Albertom. Ovaj briljantni restoran u londonskom Mayfairu prvi je u Velikoj Britaniji osvojio Michelinovu zvjezdicu, a zatim postao i prvi engleski restoran s tri zvjezdice. Sada ima dvije, a vodi ga također čuveni chef, Rouxov nećak Michel Roux Jr. 

Drugi Rouxov restoran,’The Waterside Inn u Brayu (gdje se nalazi i Blumenthalov Fat Duck) i danas ima tri zvjezdice. Michel Roux bio je učitelj nekima od najznačajnijih britanskih chefova poput Gordona Ramseya, Pierrea Koffmana i Marca Pierrea Whitea. Michel Roux prvi je na londonsku gastronomsku scenu doveo onodobni moderni fine dining. 

Michel Roux doslovno je promijenio način na koji su Englezi jeli u restoranima. Rouxova je hrana bila tehnički perfektna, elegantna, relativno lagana, na tragu originalne cuisine nouvelle i puna luksuznih sastojaka, poput jastoga, škampa, doverskog lista i kavijara. Prije sedam ili osam godina večerali smo u Le Gavrocheu; uvjerili smo se da je restoran zadržao mnoge glavne značajke kulinarskog stila svog utemeljitelja. Michel Roux rodio se u Charollesu u Burgundiji, u travnju 1941. godine. Prije dolaska u London, radio je kao privatni chef jednog ogranka obitelji Rothschild. Nositelj je visokih britanskih i francuskih državnih odlikovanja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.