Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Povijesna uloga Karijole u stvaranju hrvatske scene pizzerija

karijola-mala-pizza

Karijolu u Vlaškoj zadnji smo put recenzirali prije točno godinu dana. Pa smo danas otišli na ručak na njenu lijepu, nažalost tek polupostavljenu terasu, da bismo provjerili što je novo u zasluženo legendarnoj zagrebačkoj pizzeriji. U Karijoli je sve isto kao i lani, osim što su, mislimo, promijenili marku točenog njemačkog piva. Dakle, tu je i dalje jelovnik formiran prije nekih desetak godina, s tim da su pojedine klasične pizze starije od petnaest godina. Okej, ako su vlasnici odlučili da Karijolu više neće mijenjati, to je njihovo pravo, koje može prerasti u profesionalni rizik.

Kako, dakle, nismo imali što recenzirati, odlučili smo podsjetiti na zaista povijesno važnu ulogu Karijole u nastanku suvremene hrvatske pizze. Prvo, Karijola, koja je nastala na Visu da bi se početkom 2000-tih otvorila u Zagrebu, prvo u Kranjčevićevoj ulici, prva je hrvatska gastronomska pizzeria. Do Karijolina dolaska u Zagreb, nitko u Hrvatskoj nije tretirao pizzu kao format ravnopravan restoranskom kuhanju i specifičnim restoranskim gastronomskim stilovima. Karijola je hrvatskoj pizzi dala visoki kulinarski identitet, pa je utoliko otvorila prostor za O’Haru i Franko’s.

Drugo, Karijola je jedna od prvih hrvatskih pizzeria koja je na pizzu stavila mozzarelu, i koja je razumijela da se pršut ne smije peći u krušnoj peći, nego se na pizzu stavlja naknadno. Treće, Karijola je među prvima uvela pravilo da se pizze ne bi trebale peći dulje od 90 sekundi. Četvrto, Karijola je možda prva domaća pizzeria koja je počela točiti buteljirana vina na čaše. Peto, Karijola je prekinula teror sitno nasjeckanih listića šampinjona i uvela pizzu sa shiitake gljivama, kao i sezonske gourmet pizze sa svježim šparogama i komoračem.

Karijolina uloga u nastanku hrvatske moderne pizze doslovno je povijesno značajna. Karijola spada među one institucionalne restoranske brandove koji su oblikovali suvremenu hrvatsku gastronomsku scenu. Premda zadnjih godina djeluje pomalo pospano pa naša današnja picante nije imala one velike mjehure tipične za Karijolin stil njujorške wood fired owen pizze, Karijola u Vlaškoj za ručak je bila solidno puna. Ne prepuna, ali daleko od prazne.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.