Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Karijola je i dalje odlična, ali je vrijeme da se jelovnik promijeni

karijola2019-koromac

Prozračno ultrahrskavo tijesto s velikim mjehurima, prije petnaestak godina promijenilo je domaći ukus za pizzu. Kad je Karijola na svojoj prvoj zagrebačkoj adresi u dvorištu u Kranjčevićevoj ulici počela peći tanke hrskave pizze (thin crust wood oven pizza) Zagreb je poludio za tada novom pizzerijom, koja je sasvim ispravno odbijala dostavljati hranu. 

Karijola je zatim otvorila još jednu ekspozituru u Vlaškoj, dok se originalna pizzeria preselila iz neuglednog trešnjevačkog dvorišta u puno civiliziraniji prostor par kućnih brojeva dalje prema zapadu. Zanimljivo je da Karijola nije bitno osjetila invaziju sasvim drukčijeg žanra, napolitane, koju je predvodila O’Hara.

karijola2019-picante

Okej, pred Karijolom se više ne stvaraju redovi, ali je za ručak sasvim solidno popunjena, dok za večeru i dalje zna biti puna do posljednjeg mjesta: danas je, uostalom, između jedan i dva u Karijoli jelo više od dvadeset ljudi. Vjerojatno bi ih bilo i znatno više da Karijola napokon promijeni jelovnik.

Najme, u cijeloj svojoj dugoj povijesti, Karijola je samo dva puta bitno mijenjala meni. Od samog početka tu su margherita, picante, pizza s inćunima i pizza Karijola, da bi im se prije desetak godina pridružile pizza sa šparogama, pizza s komoračem, pizza sa shiitake gljivama i pizza s bresaolom. U to je vrijeme Karijola počela koristiti i mozzarellu buffalu.

I tu je sve stalo do danas, osim što su lani ili preklani uveli male pizze, što jest dobro i pametno, ali se ne tiče samih okusa. Niti jedan uspjeh ne može opravdati deset godina stari jelovnik.

Stoga je zaista krajnje vrijeme za nekoliko novih pizza. Kao potencijalne dodatke predlažemo sirovu tunu, salame od boškarina, bijelu slaninu od crne slavonske svinje, sezonsko zeleno povrće, Latusove i Moravčeve sireve… Zašto, primjerice, Karijola ne bi napravila sashimi pizzu (sashimi pizzu jeli smo kod Carlosa Abellana još prije šest ili sedam godina; bila je fenomenalna)?

Danas smo ručali picante i pizzu s komoračem i obje su bile izvrsne  pune velikih mjehura i jakih, čistih okusa.  No, probali smo ih već milijun puta ili češće. Karijola i dalje gostima osigurava ozbiljan gastronomski doživljaj, ali stvarno je krajnje vrijeme da se jelovnik počne mijenjati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.