Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Weekend Food Festival u Rovinj dolaze genijalna braća Sühring iz Bangkoka

suhring

U Zagrebu je u srijedu predstavljen program Weekend Food Festivala. Na drugo izdanje festivala, koje je iz zagrebačke Gliptoteke preseljeno u Rovinj, okupit će se dosad najvećih broj utjecajnih svjetskih chefova na jednom kongresu organiziranom u Hrvatskoj.

Weekend Food Festival veći fokusiran jena edukaciju i networking profesionalaca, pa je i ove godine glavna tema, šuma i more, usmjerena na održivost i ekologiju. Osnivači festivala Tomo Ricov i Boris Kovaček koji festival vode u suradnji s Hrvojem Petrićem, Matom Jankovićem, Marinom Nekićem i timom Cogito Coffeeja, zasad su uvjereni da će se festival unatoč najavama restrikcija zbog korona virusa održati kako je predviđeno, od 14. do 17. svibnja.

suhring1
Sühring, Bangkok

U prilično jakom lineupu svakako su najzanimljivija braća Mathias i Thomas Sühring i bangkoškog restorana Sühring (45. na listi World’s 50 Best Restaurants), najavljen je i dolazak baskijskog chefa Joseana Alije, ruskog chefa Igora Grishechkina, turskog chefa Maksuta Askara i slovenske chefice Ane Roš

Braća Sühring jedan su od zanimljivijih slučajeva na svjetskoj restoranskoj sceni. Kad se kaže Bangkok ljudi prvo pomisle velikog indijskog chefa na Gaggana Ananda, ali priča o njemu jednako je važna kao priča o dvojici Europljana koji su list najboljih azijskih restorana pokorili modernom njemačkom kuhinjom. Z

namo da je gastronomija ispreplitanje utjecaja i kultura, ali znamo i da svijet nije baš tako fleksibilan i otvoren kako se čini kad netko već uspije. Braća Sühring sa svojim su konceptom jako riskirala u Aziji. Ali njihov je uspjeh bio strelovit. Tajlanđani su bili prvi obožavatelji njihovih pereca, Obatzda, haringi Bismarck i brötzeit slijedova za dijeljenje, sve inspirirano njihovim sjećanjima na djetinjstvo. Na World’s 50 Best listu najboljih azijskih restorana ušli su odmah na 13. mjesto, niti godinu dana nakon otvorenja.

Braća Sühring kažu da je ključ njihova uspjeha činjenica da je njemačka kuhinja zapravo comfort food i zato dobro funkcionira bilo gdje u svijetu, a oni su je samo digli na razinu visoke kuhinje. Kritičari i gosti, pak, kažu da je tajna u jedinstvenom okruženju koje Mathias i Thomas stvaraju u svom lijepom restoranu u rezidencijalnoj četvrti Bangkoka, gdje majstorski balansiraju toplinu, gostoprimstvo, šarm i najambicioznije moguće kuhanje. Ako itko zna nešto o tome što nas sve povezuje u doživljaju hrane, to su braća Sühring. 

Weekend Food Festival jedini je hrvatski gastronomski skup koji kavu tretira ravnopravno s hranom, pa će ove godine u Coffee Weekend programu za koji je odgovoran suvlasnik Cogito Coffeeja Matija Belković Powlison, nastupiti Klaus Thomsen iz pržionice Coffee Collective iz Kopenhagena i predstavnici pržionica iz Amerike i Japana. Na festivalu će se parkirati osam food truckova i pokretnih barova, za koje brine Nekić Truck barmena Marina Nekića, logistički partner za uličnu hranu i piće.
 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.