Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DA HONG PAO Ovo je najskuplji čaj na svijetu. Šalica košta 9000 dolara

da-hong-pao-g

Jedan gram ovog čaja košta 1300 eura. Što znači da šalica košta oko 9000 eura. Vjeruje se da je Da Hong Pao, najslavniji kineski oolong čaj zvan još i čaj careva Ming, najskuplji čaj na svijetu. Naziv Da Hong pao znači veliki crveni plašt. Raste u Fujianu, na planini Wu Yi, na parcelama na kojima su se nekad nalazili vrtovi kineske carske dinastije Ming. Bere samo s biranih biljki koje se njeguju stoljećima.

U kineskoj kulturi, čaj nije samo dio društvenih rituala, nego lijek za sve, uključujući i patnje duše. Da Hong Pao je najmističniji. Legenda kaže da je čajevac na planini Wu Yo posađen kad je car morao izliječiti teško bolesnu majku. Da Hong Pao je izliječio ženu i otada ima poseban status. Cijena mu je po gramu tridesetak puta veća od cijene zlata. Kilogram Da Hong Pao čaja plaća se 1,2 milijuna dolara.

Naravno, tržište ekskluzivnih rijetkih čajeva ne svodi se na jedan čaj. Šest je najtraženijih kineskih čajeva u ovoj kategoriji. Panda Dung, koji čijem se uzgoju u planinskom kraju Ya’an u Sečuanu koristi izmet pante, prodaje se za  70.000 za kilogram.  Vintage Narcissus Wuyi Oolong s cijenom od 6500 dolara po kilogramu u Kini je poznat kao Shi Xian, bere se u kasno proljeće i tostira nekoliko puta.  

U vrhu su još Tieguanyin, izrazito gastronomski čaj iz Anxija u Fujianu i Yellov Gold Tea Buds, koji oboje koštaju oko 3000 dolara po kilogramu. Odmah iza njh su Poo pu-erh iz Yunnana s cijenom od 1000 dolara po kilogramu kojega kolekcionari zadnjih godina traže ve više i japanski zeleni Gyokuro čaj, koji se u svojim najbolji varijantama prodaje za 650 dolara po kilogramu

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.