Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ficlek je zasad vrlo dobar, prilično autentičan i relaksirajuće jeftin

ficlek-tafelspitz

Ficlek, zagrebačka gostiona ispod tržnice Dolac, zasad opravdava entuzijazam brojnih gostiju koji su, sudeći prema gužvama za ručak, jedva dočekali da se novi restoran Borne Janeša otvori.

Prvo i najvažnije, hrana u Ficleku zaista je dobra. Zagrebački šnicl bio je putrasto mekan, precizno i hrskavo pohan, s jako finom šunkom i lijepo rastopljenim sirom. Tafelspitz je pak bio izvrstan, gotovo sigurno najbolji u Zagrebu.  Pire krumpir uz kuhani govedinu i krumpirova salata uz zagrebački također su pripremljeni bez pogreške.

Za predjelo smo naručili male sendviče, u polovici žemlje, od kuhane šunke i samoborske salame, koji su, zapravo, adiktivni lokalni finger food. Za deserte smo probali makovnjaču i jako ukusni kajzeršmarn s marmeladom od marelica, toliko tipičan za starinske zagrebačke građanske kuhinje.

I ostatak menija prilično je autentičan: pohana piletina, faširani šnicli, pastrva, grenadir marš, krpice sa zeljem, štrukle, goveđa juha, ajngemahtec. Daskice sa suhim mesom pune su proizvoda s potpisom: Škrlinov pršut iz Roškog slapa, izvrstan špek Ane Deklić iz Županje, čvarci Zlatnog čvarka iz Zaprešića.

Otvorenu kuhinju suvereno, vojnički autoritativno, vodi poznati chef Kristijan Misirača. Uočili smo, zapravo, samo jednu važniju grešku; umak od hrena u Zagrebu, kao i u Beču, radi se od puno svježe naribanog hrena s nešto goveđe juhe i naribane kisele jabuke. U Ficleku smo dobili neko vrhnje s malo svježeg hrena. No, jedna greška u restoranu koji radi tek pet dana zaista je zanemarivo malo.

Izbor vina je sasvim solidan, s puno lokalnih favorita poput Tomca, Bolfana i Kolarića. Nije dobro što etikete koje stoje na stalažama ne leže i u hladnjaku, što znači da zapravo ne možete naručiti buteljku bijelog vina a da ne morate pričekati bar desetak minuta dok se ohladi. Nadalje, čaše za vino, autentične kao prije pedesetak godina, vrlo male i niske, zapravo nisu upotrebljive za ozbiljna vina.

Ficlek je fantastično uređen: on izgleda kao muzejska replika zagrebačkog doma s gostionicom s kraja tridesetih ili početke pedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i Villerove goblene. Ficlek bi mogao postati važan doprinos zagrebačkoj restoranskoj sceni: hrana je vrlo fina i autentična, koncept originalan osvježavajući, a cijene relaksirajuće niske, uglavnom do 60 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.