Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Ruinartovoj večeri u Pelegriniju probali smo fantastični Dom Ruinart iz 2007. godine

ruinart-pelegrini-g

Budimo realni, berba 2007. jedna je od tri najgore šampanjske berbe u ovom stoljeću. Godina 2007. u Champagni bila je obilježena s puno kiše, hladnim ljetom i iznimno ranim početkom berbe, krajem kolovoza, što znači da grožđe nije moglo biti fiziološki zrelo.

Stoga većina velikih kuća nije deklarirala 2007. kao vintage šampanjac. Ruinart, jedna od najstarijih šampanjerija, odlučila je, pak, u 2007. proizvesti svoj najprestižniji šampanjac, Dom Ruinart Blanc de Blancs.

ruinart-pelegrini-jeroboam

Ok, chardonnay je u toj teškoj berbi prošao bolje od crnog pinota, ali se na Ruinartovu odluku svejedno gledalo s velikom i opravdanom skepsom. Sinoć smo, na Ruinartovoj večeri u šibenskom Pelegriniju, prvi put probali Dom Ruinart iz 2007. Vino je prilično senzacionalno.

Dom Ruinart poznajemo razmjerno solidno: osobito se dobro sjećamo 1982. 1990. 1996. i 2002. Berba 2007. dramatično se razlikuje od svih ovih vina jer ima manje tijelo. Ali, ona je toliko ekstremno mineralna, gotovo slana po kamenicama, a istodobno raskošno kremasta, da spada među najuzbudljivije luksuzne šampanjce, koji se trenutno mogu kupiti.

ruinart-pelegrini-kuhinja

Dom Ruinart iz 2007. predstavila je Louise Bryden, mlada Ruinartova enologinja. Osim bijelog Dom Ruinarta iz 2007. pili smo još moćni Dom Ruinart Rose iz 2004, pa standardno elegantni Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart Rose te neuobičajeno otmjeni i široki bazični bijeli Ruinart, koji je ostavio tako dobar dojam, jer se točio iz jeroboama. Rudolf Štefan, čiji je restoran ambasador Ruinarta u Hrvatskoj, našao se pred kompliciranim zadatkom: kako osmisliti meni, koji se slaže isključivo sa šampanjcima.

Štefan je na taj zadatak reagirao krajnje nekonvencionalnim odgovorom. Gospodin Štefan skuhao je niz kremastih jela, punih jaja i raznih vrsta vrhnja. Štefan je tražio kremastost, zato što kiselina i kremoznost šampanjca fino režu kroz vrhnje i jaja. S druge strane, svi znamo da se vrhnje  i kreme od jaja ne koriste uz bijelu ribu. Chef Štefan sinoć je vrlo uvjerljivo poništio tu predrasudu.

ruinart-pelegrini-atelje
ruinart-pelegrini-palete

File oslića i umaku od creme fraichea s pečenim rebrom bijelog kupusa jedno je od najukusnijih i najmodernijih jela, koja smo zadnjih godina probali u Hrvatskoj. Ravioli punjeni morskim psom, u kremastom umaku s prepeličjim jajima, također su impresionirali, kao i rolice trilje na kremastom umaku od graha. I sva su se ova jela izvrsno slagala s Ruinartovim šampanjcima. Ne smijemo zaboraviti ni kremaste amuse bouches, na čelu s ultrabogatom kremom od dvije godine usoljene srdele.

Ruinartova večera u Pelegriniju, koju je priredila zagrebačka MIVA, završila je širokogrudnim točenjem Hennessyjeva starog i nježnog konjaka Paradis. A između trećeg i četvrtog slijeda, gosti su odvedeni u jedan mali atelier u povijesnoj šibenskoj jezgri, gdje su sami na platnima, s paleta punih boja, pokušavali naslikati buteljku šampanjca na restoranskom stolu. Uz paletu boja poslužena nam je i paleta snackova koji su izgledali kao boje koje smo imali na paletama.  Gosti Ruinartove večere u Pelegriniju s puno su se entuzijazma bacili na slikanje. Rezultati su bili, kako da kažemo, uglavnom simpatični.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.