Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MICHELIN NJEMAČKA Tri zvjezdice dobio je RUTZ chefa Marca Müllera, restoran koji nećete naći na listi World’s 50 Best

RUTZ-marco-muller

.
Novo izdanje Michelina za Njemačku donijelo je veliku vijest. Berlinski restoran RUTZ chefa Marca Müllera dobio je treću zvjezdicu. Ovo je prvi put da je jedan berlinski restoran dobio treću zvjezdicu. Michelin je ove godine u Njemačkoj dodijelio 37 novih zvjezdica, a 23 restorana dobila Bib Gourmand. Njemačka sada ima deset restorana s tri zvjezdice

“Kuhinja Marka Müllera i njegova tima fantastično je evoluirala u kratko vrijeme. Jela su izvedena profinjeno, imaju snažan identitet, znalački su uravnotežena i puna okusa. Odražavaju kontinuirani dijalog chefa s prirodom,” izjavio je glavni urednik Michelina Gwendal Poullennec u obrazloženju odluke.

rutz-3

Restoran RUTZ je institucija Berlin Mittea. Nećete ga naći na listi World’s 50 Best Restaurants, točnije možete ga iskopati duboko u njihovoj rubrici Discovery. “Uđite kroz vinoteku i prođite kroz vinski bar prije nego se popnete blistavim mramornim stubištem prema fine dining uzbuđenjima koja vas čekaju. Ambiciozni chef Marco Müller ovdje briljira rekreirajući europska i njemačka jela sa suvremenim edgeom. Duboki okusi teku kroz njegov a la carte meni i tasting meni Inspiration. Regionalni sastojci su baza za prezentacije jela poput štuke s graškom, dashija i divljih šljiva, grilanog goluba s brusnicama i gljivama ili janjetine s bazgom, lukom i ječmom. Moderna sala okovana barkom nudi opuštenu atmosferu,” pišu S.Pellegrinovi recenzenti.

Za chefa Marca Müllera kažu da utjelovljuje berlinsku restoransku scenu: njen karakter, raznolikost prije svega, individualnost i ambiciju. RUTZ je otvoren 2001. godine, a drugu Michelinovu zvjezdicu dobio 2017.godine. Restoran je osim po zvijezdi Marcu Mülleru poznati i po impresivnoj vinskoj listi s 800 etiketa koju potpisuje sommelierka Nancy Großmann, dok svoje vino RUTZ Rebells ponosno predstavljaju kao lokalnu legendu.

rutz-2

Chef Marco Müller karijeru je počeo u luksuznom hotelu-vili Schlosshotel im Grunewald i restoranu Grand Slam chefa Johannesa Kinga koji danas vodi restoran s dvije zvjezdice u hotelu Söl’ring Hof Sylt. Müller je prošao kroz kuhinje hotela Bühlerhöhe i restorana Harlekin gdje je kao mladi chef 2000. dobio nagradu Rising Star magazina Feinschmecker.

rutz-1

U RUTZU je počeo raditi početkom 2000-tih, da bi 2004. naslijedio Ralfa Zacherla na mjestu chefa. Spoj Müllerove filozofije i RUTZovog koncepta bio je bomba. Do 2007. proglašeni su restoranom godine i dobili prvu Michelinovu zvjezdicu, 2016. su dobili 17 od 20 bodova u Gault Millau, a godinu dana kasnije drugu Michelinovu zvjezdicu. Müllerov forte je pristup sastojcima. Otkivanje novih okusa poznatih sastojaka i stvaranje potpuno novog konteksta za njih u RUTZovim visoko estetiziranim jelima, ali bez razmetanja i trendovskih sklonosti. Zadnjih nekoliko godina cher Marco Müller razvija biološki uzgoj povrća i blisko surađuje s farmerima i stočarima čije proizvode koristi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.