Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U izloge pariških slastičarnica stigla su prva čokoladna uskršnja jaja

pariz-uskrsnja-jaja

Svake godine negdje u ovo doba, najbolje slastičarnice na svijetu, a one su mahom koncentrirane u Parizu, označavaju kraj zime novim izlozima u kojima će predstaviti svoje spektakularne uskršnje kreacije.

Jaje je prastari simbol plodnosti i novog rođenja, puno stariji i od kršćanstva i slavljenja Uskrsa. Čokoladna uskršnja jaja, međutim, novija su tradicija. Prva čokoladna jaja napravljena su u Europi početkom 19. stoljeća. Predvodnici tradicije bili su Francuzi i Nijemci.

Samo nekoliko godina ranije svijet je fascinirala nova vrsta čokolade koju je 1842. kao “francusku čokoladu” lansirao John Cadbury. Te čokolade još nisu bile dovoljno razvijene da bi se mogle oblikovati u kalupima. Prva čokoladna jaja bila su naprosto zaobljeni komadi čokolade.

Tehnologija proizvodnje šupljih čokoladnih jaja razvijala se relativno sporo i mukotrpno, dok čokolatijeri nisu pronašli način kako čokoladu izliti u kalupe za jaja. Današnja uskršnja jaja, tanka, glatka i finog okusa, koja se mogu ukrašavati na najkreativnije načine, nastala su zahvaljujući dvama izumima: stroju za odvajanje kako maslaca od krute tvari u kakau koji je 1828. izmislio Nizozemac Van Houten, i čistim kakaom koji su braća Cadbury uveli u industriju 1866. Prva uskršnja čokoladna jaja na tržištu bila su napravljena u kalupima, od tamne čokolade i punjena čokoladnim dražejama. Prvi ukrasi bili su jednostavni, ornamenti od čokolade i cvjetići od marcipana.

Novi skok u okusima i kreativnosti industrija čokoladnih uskršnjih jaja doživjela je 1905. kad je, opet Cadbury, na tržište izbacio prvu mliječnu čokoladu. Njena neizmjerna popularnost povećala je i prodaju uskršnjih jaja. Danas, najbolji čokolatijeri i slastičari uskršnja jaja rade od single origin čokolada, kombiniraju više vrsta čokolada, sve više koriste bio i organske čokolade, a u maštovitosti oblika više nema granica. Ovo je kratki izbor p

Yann Menguy

Michael Batocetti

Yann Couvreur

Cedric Grolet

Jimmy Mornet

Maxence Barbot

Nicolas Guercio

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.