Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da Viktor Vekselberg želi prodati ruševinu čuvenog dubrovačkog hotela Belvedere

belvedere-dubrovnik

Belvedere je bio najluksuzniji hotel izgrađen u bivšoj Jugoslaviji. U osamdesetim godinama, kad se otvorio, odmah je privukao cjelokupnu ondašnju društvenu elitu: od pjevačica narodne glazbe i nogometaša, do glumačkih zvijezda i direktora velikih socijalističkih firmi. U ratu je Belvedere predstavljao jednu od važnih točaka obrane Dubrovnika, pa je potpuno razrušen granatama, minama i bombama. Zbog kompliciranih vlasničkih odnosa, ostaci Belvederea nastavili su propadati desetljećima poslije rata, dok ga nije kupio Viktor Vekselberg.

Viktor Vekselberg ruski je milijarder koji spada u usku grupu Putinovih oligarha, zbog čega mu je svojedobno zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. Vekselberg je također veliki obožavatelj Dubrovnika, pa je tako prije mnogo godina ondje pokrenuo restoran Gil’s. Gil’s se danas zove 360 i ima Michelinovu zvjezdicu.

Gospodin Vekselberg odlučio je srušiti ruševine Belvedera, pa na toj lokaciji izgraditi novi, veličanstveni ultraluksuzni hotel. Hotel je projektirao Studio 3LHD , a mediji su prije tri godine objavili vizure novog Belvederea. Godinu dana kasnije, Vekselberg je tražio manjinskog partnera za projekt i demantirao glasine da prodaje Belvedere. Onda je sve misteriozno stalo, da bi ovih dana Jutarnji list objavio kako Vekselberg prodaje Belvedere.

Jutarnji tu tvrdnji temelju na dvije činjenice. Prvo, za izgradnji Vekselbergova Belvederea potrebno je promijeniti dubrovački GUP, što se nije dogodilo. I drugo, skupina američkih investitora posjetila je dubrovačkog gradonačelnika Frankovića kako bi razgovarali o preuzimanju Belvederea. Da Vekselberg ne prodaje Belvedere, Amerikanci na bi imali razloga dolaziti u Dubrovnik zbog tog hotela. U svakom slučaju, zaista je krajnje vrijeme da se problem Belvederea, kao i problem Kupara, efektivno riješi. Sramota je što je najvažniji hrvatski turistički grad 25 godina poslije rata okružen s dvije ratne hotelske ruševine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.