Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi bankomat za prosecco uklonjen je zbog prijetnji talijanskog Konzorcija proizvođača prosecca

prosecco-bankomat

Ovih dana pisali smo o prvom svjetskom bankomatu za prosecco koji je ispred svog novog lokala u Londonu postavio lanac vinoteka Vagabond Wine. Automat nazvan skraćeno APM je postao viralni hit, ali više ga nema. Konzorcij proizvođača prosecca toliko se žestoko bunio da su vlasnici lanca zaključili kako ga je najbolje ukloniti.

APM je inspiriran poznatom talijanskom gostionicom Osteria senz’Oste u Valdobbiadeneu, gdje se gosti sami poslužuju proseccom i ostavljaju novca koliko misle da vino vrijedi. Automat u Londonu prosecco je dijelio besplatno. Konzorcij za zaštitu apelacije Prosecco smatra da se radi o varanju britanskih potrošača, jer kad toče prosecco iz automata ne vide etikete i ne znaju jesu li dobili proizvod sa zaštićenim porijeklom, što šteti imidžu prosecca.

Neobičan prigovor iz institucije koja je suodgovorna za toliko pretjerano širenje apelacije Prosecco da se sada pod tim imenom proizvode vina koja nemaju nikakve veze ni s tradicijom ni kvalitetom. No, kako bilo, britanske vlasti dobile su službeni prigovor iz Prosecca da automat nepropisno koristi oznaku prosecco, koju je pratila prijetnja tužbom. Pa je s londonskih ulica nestao žuti automat, a talijanski novinari sarkastično komentiraju kako jednako energičnu reakciju Konzorcija očekuju i u borbi za zabranu glifosata (kojoj se mnogi proizvođači prosecca protive).

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.