Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rizlinzi Dönnhoffa iz Nahea nova su neodoljiva atrakcija zadarskog distributera Atrox

donnhoff-g

Dönnhoff je jedna od tradicionalnih obiteljskih vinarija iz njemačke regije Nahe, nazvane po istoimenoj rijeci koja se ulijeva u Rajnu. U vinskoj povijesti Nahea obitelj Dönnhoff prvi se put spominje u 18. stoljeću. Početkom dvadesetog stoljeća Dönnhoffi su počeli buteljirati vino, da bi između dva rata izgradili tada moderni vinski podrum.

Danas imaju 28 hektara vinograda, uključujući Hermannshöhle, jedan od najcjenjenijih položaja u Naheu. Zadarski Atrox, koji među ostalim uvozi šampanjce Drappier i Agrapart, pa vina čuvene toskanske kuće Casanova di Neri, pa još i samog Gravnera, ovih je dana u Hrvatsku dovezao prve buteljke Dönnhoffa. 

donhoff

Probali smo tri vina iz berbe 2018. Genijalno Hermannshöhle spada u tamnu, mističnu stranu rizlinga: riječ je o vinu iznimno slojevitih aroma, od herbalnih do sušene dunje, ekstremno visoke kiseline i ultrabogatog o tijela. Naglašeno mineralni aftertaste traje dulje od minute. Ovo briljantno vino, koje bi za pet do sedam godina moglo vrijediti čistih 100 bodova, još je fetusno mlado. Mislimo da može trajati barem pola stoljeća.

donnhoff-vina

Dönnhoff Hermannshöhle jedno je od najsenzacionalnijih bijelih vina koja su u posljednje vrijeme došla u Hrvatsku. Dönnhoff Höllenpfad bitno je konvencionalniji: u njemu prevladavaju voćne arome i okusi, s ponešto cvjetnih i začinskih nijansi i s mineralnim završetkom. Usprkos visokoj kiselini, to je vino već sada pitko.

Bazični Dönnhoff Riesling bez oznake položaja, tipično je njemačko kiselo-slatko, šarmantno, lagano voćno vino perfektno za kineske, tajlandske i fusion restorane. Hrvatski su restorani i hoteli napokon počeli ozbiljnije prodavati rizlinge, možda najplemenitija bijela vina na svijetu. Dolazak Dönnhoffa u Hrvatsku snažan je doprinos ovoj zakašnjeloj, ali jako značajnoj promjeni u ukusu naših potrošača. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.