Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuća Matalj iz Negotina jedna je od najzanimljivijih srpskih vinarija

matalj-g

U utorak popodne Nikola Mladenović Matalj u Noelu nam je predstavio selekciju buteljki iz svoje vinarije. “Zapravo, vlasnik je moj otac,” skromno je napomenuo šarmantni gospodin Mladenović. Negotin, mjesto udaljeno par kilometara od bugarske i rumunjske granice, može se pohvaliti duljom vinogradarskom tradicijom, koja se proteže u 19. stoljeće.

Riječ je o prilično toplom podneblju, s tek nešto manje sunčanih sati od Hvara ili Korčule, u kojem se osjeti utjecaj Crnog mora. Vinarija Matalj prvo je vino proizvela 2008. godine. Radilo se o cabernet sauvignonu. Danas posjeduju dvadesetak hektara zasađenih međunarodnim, ali i lokalnim sortama poput crne tamjanike, prokupca i bagrine. 

matalj-mladenovic
Nikola Mladenović Matalj

Kušanje u Noelu počeli smo baš s Bagrinom iz 2018. godine. Bagrina je lokalna, južnosrpska sorta koje ima sasvim malo, i koja je ime dobila zato što njeno vino mirisom podsjeća na bagremov cvijet. Bagrina aromatski zaista sliči našoj malvaziji, ima lijepu uljastu teksturu i vrlo niske kiseline, pa bi je trebalo piti u prvoj ili drugoj godini. Mataljeva Bagrina zanimljivo je vino, koje bismo htjeli ponovo probati.

Dva Chardonnaya ostavila su različite dojmove. Vino iz 2018. žestoko je prebarikirano. Očigledno je da sirovi materijal iz te, kako Mladenović kaže, ne baš najuspješnije berbe, nije izdržao toliko drva. Berba 2016. lijepo je, vibrantno, kremasto vino, kojem barrique ne smeta.

matalj-bagrina-chardonnay

Cabernet Kremen iz 2017. ima dobru, školsku, čvrstu strukturu i visoki ekstrakt, ali je još premlad, dok je elitno Mataljevo vino Kremen Kamen iz 2016. na putu da postane veliko vino. Ono je moćno, kompleksno, s jakom kičmom, vrlo dobrim taninima, slasnim tamnim voćem i fino integriranim visokim alkoholom (blizu 15 posto). Cabernet sauvignon, čini se, voli negotinske vinograde.

matalj-tasting
matalj-kremen-kamen

Na kraju smo probali Kremen Kamen iz 2012. godine koji je i bojom i svježinom još impresivno mlad. Kremen Kamen, nazvan po vinogradu Kremenjača s puno kamena u sastavu tla, osvojio je niz lokalnih i regionalnih nagrada, kao i više Decanterovih medalja. Mataljev je Chardonnay također osvajao Decanterova priznanja. Tasting u Noelu dao nam je korisne informacije o barem jednom segmentu modernog srpskog vinarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.