Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cabernet sauvignon Casillero del Diablo podsjeća na Zaru: dobar je, pouzdan, jeftin i neuzbudljiv

casillero-del-diablo-FB

Čileanski cabernet Casillero del Diablo spada među najprodavanija crna vina na svijetu. Prije petnaestak godina u svakoj se berbi proizvodilo oko devet milijuna buteljki. Do danas je broj vjerojatno narastao na dvanaest milijuna, premda se to ne može službeno potvrditi.

Cabernet Casillero del Diablo prvi smo put probali prije otprilike četvrt stoljeća, na meksičkim Karibima. U skladu s ondašnjom estetikom komercijalnih crnih vina, bio je jako gust i džemast . S vremenom se, kao i većina drugih masovnih proizvoda, prilagodio promjeni tržišnih trendova, pa je sada umjereno svjež i gotovo elegantan.

casillero-del-diablo-ID

Buteljka iz berbe 2018. koju smo danas probali pruža jako puno intenzivnog crnog voća, lagani čokoladni aftertaste, malo dima i vanilije, precizno odmjerenu dozu tanina ( da se vidi da je riječ o cabernetu ali da ne smeta) te srednje zasićenu, sjajnu rubinsku boju, za koju, s obzirom na masovnost produkcije, vjerojatno koriste Mega Purple ili neki sličan bojadiser. Prema istraživanju Wine Spectatora, koncentrirane bojadisere za crna vina upotrebljava oko 80 posto kalifornijskih vinarija za svoje buteljke jeftinije od 25 dolara.

Casillero del Diablo svakako je solidno, ugodno vino. Ono zapravo u svijetu vina igra sličnu ulogu kao Zara u svijetu mode. Riječ je o pouzdanoj, katkad atraktivnoj, široko dostupnoj, ali gotovo nikada uzbudljivoj konfekciji, kakva je većini potrošača itekako potrebna.

Casillero del Diablo najtiražniji je brend goleme čileanske kuće Concha y Toro utemeljene 1883. godine. Concha y Toro raspolaže s oko devet tisuća hektara vinograda u Čileu, kontrolira petnaestak vinarija u Kaliforniji i proizvodi ponešto stvarno vrhunskih vina poput Don Melchora i Almavive.

Gastropreporuka Casillero je bazično roštiljsko vino koje se, međutim, zbog svoje poliranosti može koristiti u prilično širokom kulinarskom rasponu: od pizze, preko lososa na žaru, do telećih kotleta i bifteka.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.