Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

7 zagrebačkih lokala zatvorenih zadnjih godina koji nam najviše nedostaju

dva-goluba-vrt

Na sve bržem zagrebačkom vrtuljku otvaranja i zatvaranja restorana, barova i slastičarnica, vrlo je malo onih koji nam stvarno nedostaju. Neki od svojedobno najvažnijih a danas zatvorenih restorana poput Xata, pretvorili su se u još naprednija izdanja svojih ranijih verzija, dok su se drugi pokazali vrijednima zaborava. Evo kratke liste lokala zatvorenih u zadnjih nekoliko godina koji nam i danas bude nostalgiju.

1. Asia T House, Vlaška

asia-house-chef

Asia T House bio je posljednji pokušaj ambicioznog pristupa kineskoj kuhinji u Hrvatskoj. Asia T House možda se otvorila godinu dana prerano, možda nije imala jasan identitet, vjerojatno je imala sasvim pogrešno ime, no hrana je znala biti izvanredna i blizu autentičnoj i kad je riječ o kineskim, ali i o tajlandskim jelima. Zapravo, salata od zelene papaje, napravljena s puno korijandera i čilija, jedno je od najautentičnijih tajlandskih jela koja smo probali u Zagrebu. Velike bijele ribe kuhane na pari redovito su nas podsjećale na podvodni restoran u hongkonškom Regentu.

2. Ab Ovo, Duknovićeva/Petrova

ab-ovo1

Okej, zahvaljujući zatvaranju Ab Ova sada u centru imamo Theatrium, zaista važan fine dining restoran. Međutim, Zagrebu je potreban bistro u kojem će se po visokim gastronomskim standardima kuhati naizgled jednostavna, jako hedonistička hrana kao što je to Filip Horvat radio u Ab Ovu.

3. Mundoaka (prva verzija), Petrinjska

mundoaka-prostor

U svom originalnom izdanju pod vodstvom Tvrtka Šakote, Mundoaka je kuhala najuzbudljiviji street food koji smo ikad probali u Zagrebu.

4. Marinada, Teslina

marinada-ponuda

Ovaj mali lokal za van pripremao je vrlo dobra jela od srdela, inćuna, palamida, skuša i kozica. Pred Marinadom su se redovito stvarali redovi, a vlasnik je morao zaposliti još par ljudi gotovo odmah nakon otvaranja. Bilo bi zanimljivo doznati zašto se zapravo zatvorio taj lokal s brojnom publikom i finom i jeftinom hranom.

5. Mak na Konac, Dukljaninova i Time, Teslina

mak na konac

Zatvaranje ove dvije butik slastičarnice pokazalo je da je u Zagrebu skoro nemoguće pronaći uspješan poslovni model za visoko slastičarstvo.

6. Dva goluba, Maksimirska

dva-goluba-vrt

U redu, u Dva goluba hrana uglavnom nije valjala. Međutim, ova je milijun godina stara gostionica s potencijalno prelijepim vrtom, predstavljala važan dio povijesti zagrebačkog javnog života. Kao zadnji vlasnik tog restorana Catering Kvatrić je trebao obnoviti Dva je goluba,  ne zatvoriti.

7. Garden Bar & Kitchen and Bar, Preradovićeva

garden-tocionici-pivo

Nedavno zatvoreni Garden nedostajat će nam jer u strogom centru grada ne postoji ni jedan gastropub. A Garden je po svom kuhanju bio gastropub prilično visokog ranga, sa široko prihvatljivim cijenama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.