Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2019/2020. Uspon kuće Benvenuti – od Motovuna do zvijezda

benvenuti-braca (1)

Nikola i Albert Benvenuti prije petnaetak su godina bili samo jedni od mnogih istarskih vinskih poduzetnika na početku neizvjesne karijere. Danas su vlasnici jedne od najuspješnijih i najvažnijih hrvatskih vinarija, koja je dobila bezbroj nagrada za sve žanrove svojih vina, od terana i malvazija do kompleksnih slatkih vina za koje Nikola Benvenuti kaže da teraže golemo strpljenje i žrtvu. 

Vinarija Benvenuti kuća je koja stalno inovira i čije elitne etikete, poput Santa Elisabette ili San Salvatorea, spadaju među najambicioznija i najbolja vina u ovom dijelu svijeta.

benvenuti-vinarija

Kuća Benvenuti danas je, uz Marka Fakina, sinonim za glasovito Motovunsko vinogorje, koje se strukturom i bijelih i crnih vina razlikuje od svih drugih istarskih vinograda. Vjerojatno nema nikakve dvojbe o tome da, načelno govoreći jer Coronica i Cattunar su iznimke, Motovun daje najbolje terane na svijetu, dok malvazije znaju biti impresivne i originalne.

U prilog superiornosti motovinskih terana ide i činjenica da je Benvenuti Teran iz 2015. godine sa znatnom prednošću pobijedio u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice, u kojem su sudjelovali vodeći hrvatski sommelieri i drugi stručnjaci iz domaće vinske industrije. 

santa-elisabetta-benvenuti

S Nikolom Benvenutijem razgovarali smo o specifičnostima Santa Elisabette, položaja koji kandidra za motovunski grand cru. Gospodin Benvenuti prvo je obrazložio glavne pedološke i klimatske značajke Motovunskog vinogorja: 

“Motovunsko vinogorje dovoljno je udaljeno od mora da bismo ga mogli smatrati gotovo klasičnim primjerom umjerene kontinentalne klime. Međutim, zahvaljujući dolini Mirne, maritimni utjecaj dolazi do izražaja i u Motovunskom vinogorju, osobito na nižim položajima koji akumuliraju topao morski zrak. Ti su položaji pogodniji za malvaziju nego za teran”.

Na višim je položajima tlo uglavnom bijelo. Radi se o glini i flišu, na vapnenačkoj podlozi. Klimatski su uvjeti bitno različiti nego na nižim položajima. Jutarnje magle zadržavaju se u pojasu ispod viših položaja, pa su viši vinogradi idealni za pravilno dozrijevanje terana. Osim toga, u višim vinogradima dolazi do velikih temperaturnih razlika između dana i noći. “Uzgoj vrhunskog terana traži jako puno sunca, kao i jako debele živce,” kaže Benvenuti,” Teran je kasna sorta, koja istodobno zahtijeva puno sunca, dosta svježine i konstantno strujanje zraka, da bi zdrav ali pun šećera dočekao svoje kasne rokove za berbu.” 

Poslije ovog općenitog pregleda uvjeta u motovunskim vinogradima, prešli smo na raspravu o Santa Elisabetti. “Vinograd Santa Elisabetta uvijek nam je davao najbolje grožđe, pa smo ga odlučili tretirati kao single vineyard i od njegova terana napraviti posebno vino” kaže Benvenuti. Santa Elisabetta nalazi se u nizu njihovih vrhunskih vinograda, skupa s položajima San Salvatore, Španjole i Divjaki. Položaj karakterizira nešto siromašnije tlo s više vapnenca. Santa Elisabetta, što je također važno, leži na tjemenu brda na 350 metara nadmorske visine, pa je izloženost suncu maksimalna.

benvenuti-prosusivanje

“Kako bismo optimalizirali kvalitetu grožđa, na Santa Elisabetti provodimo žestoku zelenu berbu, što u praksi znači da bacamo čak 70 posto potencijalnog uroda. Na trsu ostaju samo savršeno pozicionirani grozdovi, što nam omogućava postizanje idealne fenolne zrelosti i visoke koncentracije, a to se u konačnici prenosi na vino u kojem nema nikakvih zelenih i grubih tonova, često karakterističnih za terane”. Nikolu Benvenutija , direktora Vinistre, pitali smo planira li njegova vinarija proizvesti i single vineyard malvaziju, jednako ambicioznu kao što je teran Santa Elisabetta.

“Radimo na tom projektu, ali ne znamo kad će se realizirati. Gledajući pedološki, klimatološki i iskustveno, svi uvjeti za taj projekt već postoje. Mi ustvari čekamo samo trenutak kad ćemo biti sigurni da imamo dovoljno izvrstan materijal, dakle najbolje moguće grožđe malvazije, da se upustimo u tu avanturu. Čekamo trenutak kad ćemo se pogledati nad bačvom, klimnuti glavama reći: to je sada to. Nadam se da će taj trenutak doći relativno brzo.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.