Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Košutićev Riesling Rustik pokazuje da bi Moslavina mogla postati zaista važna vinska regija

kosutic-rizling-rustik-g

Kad je Nikola Mirošević u intervjuu za novi Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice naglasio kako Moslavinu smatra posebnim terroirom, ta je izjava izazvala pozitivnu nervozu u profesionalnim krugovima. Profesor Mirošević svakako je jedan od vodećih stručnih autoriteta hrvatske vinske scene, tako da njegovo zalaganje za regiju koja je objektivno govoreći prilično podcijenjena, zaista ima specifičnu težinu.

Moslavački škrleti tek su u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući među ostalim i Decanterovim medaljama, počeli dobivati status ozbiljnih vina. Osim toga, pojedini entuzijasti u restoranskoj i hotelskoj industriji, poput Ivana Trbušića iz Esplanade, neumorno promoviraju škrlet, pa je Voštinić-Klasnić Škrlet postao naše omiljeno dnevno vino kad god sjedimo u Esplanadinim Bistrou. No, još nas je ugodnije od ovog i drugih škrleta iznenadio Rizling Rustik OPG-a Košutić.

kosutic-rizling-rustik-ID

Košutić je mala vinarija sa sjedištem u Kutini, koja proizvodi nekoliko bijelih vina i cabernet sauvignon. Rizling Rustik iz 2017. umjereno je macerirano vino koje se bitno razlikuje i od plešivičkih i od slavonskih i od zagorskih rizlinga, što govori o specifičnostima moslavačkog terroira.

U verziji iz magnuma koju smo probali ovih dana, Košutićev Rizling Rustik predstavio se egzotičnim notama limete i passionfruita karakterističnima za velike australske rizlinge poput legendarnog Polish Hilla vinarije Grosset iz Clare Valleya. Limeta je još izraženija na okusu, dok je završetak dug, mineralan i blago slan.

Košutićev Rustik nije rustikalan već je dobro balansiran, elegantan i baš jako supstancijalan. Budući da nemamo skoro nikakva iskustva s moslavačkim vinima ne usuđujemo se predvidjeti njegovo trajanje, ali smo skoro sigurni da Rustik posjeduje stanoviti potencijal odležavanja.

Riječ je o jednom od vina koja su nam uljepšala početak godine, i koja su nas navela da se napokon, s velikim zakašnjenjem, počnemo baviti rastućom i sve uzbudljivijom moslavačkom vinskom scenom

Gastropreporuka Sushi i sashimi, tajlandski curry, pad thai, ljuta kineska jela, ali i carpaccio od bijele ribe, sirovi škampi, jakovske kapice I kamenice

INTERVJU Dr. Nikola Mirošević: Hrvatska bi trebala dobiti svoje grand i premier cru položaje

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.