Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Da je ljut, zeleni curry s morskim psom Ane Ugarković bio bi najuzbudljivije siječanjsko jelo u Zagrebu

curry-morski-pas-mali-bar

“Okej, u pravu ste, sve priznajem,” rekla nam je danas Ana Ugarković, chefica i vlasnica Malog Bara, dok smo komentirali jedno od najzanimljivijih jela koja se trenutno mogu probati u Zagrebu. Radi se o zelenom curryju s morskim psom, koji je poslužen na basmati riži s tek lagano uvenulim mladim špinatom.

Anin je curry prekrasno floralan, s jakim mirisima limete i svježeg korijandera, s niz lijepo suprotstavljenih tekstura (hrskava rotkvica, rahla riža, svilenkasti špinat, čvrsti ali mekani morski pas) i s onom blagom oporošću mesa morskog psa, ribe koja je u zagrebačkim restoranima nerazumljivo podcijenjena.

Zeleni curry s morskim psom pjeva, dakle, u svim registrima, osim što mu nedostaje važna središnja nota žestoke ljutine koja povezuje i orkestrira druge okuse i teksture. Zeleni curry mora biti ljut, što gospođa Ugarković, koja se gastronomski formirala i u Londonu, jednoj od svjetskih prijestolnica curryja i vindalooa, savršeno dobro zna. No, hrvatski restorateri često se boje reakcije svojih gostiju na autentične okuse, pa smo tako danas uživali u sasvim blagom, premda i dalje vrlo dobrom curryju.

S obzirom na godišnje doba, ovotjedni meni Malog bara nužno sadrži više stalnih favorita (labneh, janjeći štrudlići, pate, miniburgeri) nego sezonskih i novih recepata. Ipak, uz morskog psa tu su još pasta s raštikom i pancetom i juha s krvavicom, dok nam se među desertima najviše dopao creme brulée s đumbirom. Premda su u ovo doba godine skoro svi zagrebački restorani prazni ili poluprazni, u četvrtak oko pola dva baš svi stolovi u Malom baru bili su puni ili rezervirani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.