Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2019/2020 Pustinja Stipančić mogla bi postati veličanstveni brački grand cru

pustinja-stipancic

Stina vino najvažnija je dalmatinska veća vinarija. Kažemo veća, jer Stina proizvodi oko 350 tisuća buteljki vina godišnje, a konačni je plan da proizvodnja dostigne oko 600 tisuća boca, što je još uvijek relativno malo u usporedbi s kapacitetima velikih istarskih i slavonskobaranjskih vinarija poput Lagune, Kutjeva, Belja i Iločkih podruma. No, u Dalmaciji više uopće nema velikih vinarija, pa zato Stina iskače i količinom i kvalitetom. 

Stina se u ovom desetljeću afirmirala jednim od najpouzdanijih naših pošipa, uvjerljivo najboljom vugavom i izvrsnim, premda vrlo skupim prošekom. No, najvažnije Stinino vino svakako je plavac koji se puni u nekoliko kvalitativno rangiranih edicija, od bazične preko Majstora do Remek djela. A najbolji Stinini plavci potječu s položaja Pustinja Stipančić na južnoj strani Brača, nedaleko od Bola gdje Stina ima atraktivno uređenju kušaonicu i vinski bar te odmah iznad Murvice. Zanimljivo je da je u 15. stoljeću na Stipančiću izgrađen pustinjački samostan, od čega i dolazi ime Pustinja Stipančić.

stina-stari-tank

Stinin direktor Ivica Kovačević opisuje Stipančić “kao jedan od najboljih bračkih položaja za uzgoj plavca malog. Riječ je o položaju na kojem se loza uzgaja od samih početaka kultiviranja grožđa na našim otocima, dakle od antičkih vremena. Stipančić je primjer vinograda na koji mislimo kad kažemo da plavac mali može dati uistinu vrhunske rezultate samo na specifičnim, ekstremnim pozicijama. 

stina-vinogradi-claude-cruells-photo
Foto/Claude Cruels

Stipančić je položaj južne ekspozicije na vrlo strmom terenu, gdje su kameni podzidi spriječili da ono malo tla ne otklizi u more i sačuvali ga za jedinu moguću poljoprivrednu proizvodnju u tim uvjetima: za uzgoj vinove loze. Tlo na ovim prostorima nastalo je od karbonatno-vapnenačkih stijena, erozijom i taloženjem kao koluvijalna padinska naslaga. Takvo je tlo mješavina skeleta “Stine”, gline i crvenice. Zbog južne ekspozicije, Stipančić je cijeli dan izloženi suncu, ali i dvostrukoj insolaciji, zahvaljujući moru u kojem se vinograd ogleda, pa tako imamo efikasniju fotosintezu.

stina-vino

Prinosi su iznimno niski, ali to naprosto mora biti tako, budući da položaj Stipančić daje najbolje grožđe i najbolja vina koja se uopće proizvode u našem podrumu. “Vino sa Stipančića uvijek se izdvaja od svih naših drugih plavaca,” kaže gospodin Kovačević. Zbog posebnosti vinograda na Stipančiću, Stina planira uskoro buteljirati single vineyard plavac s oznakom Stipančić, što nam se čini apsolutno ispravnim. Krajnje je vrijeme da i najbolji brački vinogradi dobiju status svojevrsnog grand crua. Budući da Stinina vina pratimo do osnutka tvrtke, sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako ona vrlo dobro dozrijevaju, baš kao što vrhunski plavci i trebaju. Za dugogodišnju svježinu Stininih vina najzaslužniji je, naravno, Stipančić, vinograd koji bi mogao proslaviti suvremeno bračko vinarstvo. Stoga mislimo kako je došlo vrijeme da Pustinja Stipančić dobije samostalnu etiketu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.