Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Georges Duboeuf, čovjek koji je beaujolais pretvorio u globalni fenomen

duboeuf

Georges Duboeuf, utjecajni francuski trgovac vinom zaslužan za globalnu komercijalizaciju beaujolaisa, preminuo je u subotu u svom domu u mjestu Romanèche-Thorins kraj Lyona u 86. godini, javlja Agence France Presse.

Obitelj Duboeuf stoljećima je u vinskom biznisu. Georges Duboeuf je u vinskom svijetu postao poznat 80-tih, kad je Beaujolais nouveau pretvorio u svjetski fenomen. Njegova briljantna promocija kroz Dan Beaujolais Nouveaua trećeg četvrtka u studenom, proslavila je to francusko vino, a Duboeufu donijela nadimak “Papa Beaujolaisa”. George Duboeuf karijeru je počeo 50-tih kad je osnovao kolektiv vinara L’Ecrin Maconnai-Beaujolais i počeo promovirati lokalna vina. Svoju vinariju utemeljio je 1964. i početkom devedesetih proširio proizvodnju u nekoliko francuskih vinskih regija. Osamdesetih je shvatio da beaujolais, lagano, ne baš kompleksno ali jako dopadljivo mlado vino, može prodavati u cijelom svijetu ako pogodi zeitgeist. Beaujolais promovirao kroz slavlje, druženje i veselje. Organizirao je raskošne evente na koje su dolazili celebrityji, slavni chefovi i političari, veliki gradovi na dan mladog beaujolaisa pretvarali su se u vinske festivale.

Kad je vinariju nakon Duboeufova umirovljenja lani preuzeo njegov in Franck, proizvodila je 30 milijuna boca godišnje. U mnogim reakcijama na društvenim mrežama, francuski chefovi i vinari pišu da je Beaujolais Dubeoufovim odlaskom izgubio svog najvećeg ambasadora.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.