Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Požari su uništili trećinu vinograda u australskoj regiji Adelaide Hills

adelaide-hills-pozar

Adelaide Hills jedna je od najvažnijih australskih vinskih regija,u kojoj se loza uzgajala na 3.300 hektara. U katastrofalnim požarima koji bjesne u zemlji izgorjelo je 2500 hektara šume i trećina vinograda, javlja portal The Advertiser . Udruženje vinara iz regie Adelaide Hills objavilo je da je izgubljeno 794.000 sanduka vina, vrijednost od 20 milijuna australskih dolara. “Ovo je katastrofa,” rekao je za The Guardian potpredsjednik udruženja Jared Stringer,”Ovo će ostaviti dalekosežne posljedice na regiju Adelaide Hills. Vatra je prošla kroz jedno od najbogatijih i najproduktivnijih poljoprivrednih područja Južne Australije. Štete će biti astronomske.”

Osim vinograda koji su potpuno izgorjeli, vinogradi koji su ostali oprženi su vrućinom od vatre i urod im je uništen. Ipak, te loze imaju šanse za oporavak. Vinari će morati graditi i nove sustave navodnjavanja. Na sjeveru Australije požari i dalje bjesne, vlasti su evakuirale stanovnike iz nekih zona.

U Adelaide Hills, značajne štete prijavile su vinarije Cudlee Creek, Tomich Wines, Anderson Hill, ArtWine, Barristers Block, Bird in Hand, Emmeline Wines, Geoff Weaver, Henschke i mnogi drugi. Jako je oštećena vinarija Tilbrook Estate, koja je izgubila vinograde, podrume, gospodarske zgrade i skladište vina. Ostala im je mala privatna arhiva u kući i 48 boca aktualne berbe. Vlasnici kažu da se više ne mogu baviti vinskim biznisom. Još je takvih. Vinarija Henschke izgubila je većinu vinograda, uključujući neke od najstarijih nasada pinot noira u Adelaide Hills i gotovo sve strojeve u vinariji. Udruženje vinara Adelaide Hills otvorilo je stranicu na kojoj ljubitelji vina i svi ostali građani mogu dati financijsku pomoć.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.