Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni francuski chef Marc Veyrat tužio je Michelin jer su mu skinuli treću zvjezdicu. Izgubio je na sudu

veyrat-michelin

Francuski sud u Nanterreu odbacio je tužbu koju je protiv Michelinovog vodiča u rujnu podnio slavni Marc Veyrat, jedan od najvećih živućih francuskih chefova. Veyrat je prvi chef u povijesti koji je roku od godinu dana uspio vratiti pa opet izgubiti Michelinovu zvjezdicu za svoj restoran Maison des Bois u alpskom mjestu Manigod u regiji Haute Savoie.

Svaki chef koji izgubi zvjezdicu ima pravo tražiti razgovor s uredništvom Michelina, u kojemu mu detaljno objasne razloge za degradaciju. Ti su razgovori zamišljeni kao džentlmenska gesta vodiča koja se uglavnom pokazivala dovoljnom da smiri chefove i uvjeri ih da prihvate mišljenje inspektora. No, u Veyratovu slučaju razgovor, na koji ga je ožujku primio urednik vodiča Gwendal Poullennec, bio je okidač za skandal bez presedana.

“Kad sam ih pitao zašto su mi uzeli treću zvjezdicu, dali su mi dva odgovora: da sam u jelo stavio fetu običnog cheddara i da su kapesante su vam imale lošu teksturu. Ostao sam zapanjen,” ispričao je Veyrat u lipanjskom intervjuu Le Pointu U idućih nekoliko istupa u javnosti Veyrat je urednike i inspektore Michelina izvrijeđao kao nitko nikad. Proglasio ih je “nekompetentnim bitangama” tvrdeći nisu prepoznali lokalne sireve i terinu od jetre lokalne riječne ribe koje je koristio u jelima, već su mislili da je riječ o cheddaru i jakovskim kapicama.

Optužio je uredništvo da mu je ukinulo treću zvjezdicu samo da bi povećalo interes javnosti za novo zidanje vodiča i na kraju izrazio sumnju da su inspektori uopće posjetili njegov restoran.

Urednik Michelina također je prekinuo tradiciju diskrecije i u nekoliko intervjua žestoko odgovorio Veyratu. Chef je u tužbi protiv Michelina tražio da se njegov restoran ukloni iz vodiča, da mu Michelin isplati simboličnu odštetu od jednog eura i da mu uredništvo kaže točan razlog degradacije, “jer su mu dosad davali samo općenite odgovore i inspektori praktički nisu ni bili u njegovu restoranu.” Tražio je i da Michelin otkrije identitet inspektora koji su ocjenjivali njegov restoran te da javno iznese kriterije po kojima ocjenjuje restorane.

Michelin je odbacio sve zahtjeve i pozvao se na pravo na anonimnost kao “jedan od principa na kojima se temelji sloboda govora u gastronomskoj kritici.” Sud je presudio u korist Michelina, ali Veyrat najavljuje nastavak borbe. Kronologiju skandala možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.