Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je proglasio Vino godine 2019. Pobjednik je Charles Heidsieck Blanc de Millènaires 2004.

heidsieck-millenaires

Na naslovnici novog, siječanjskog broja Decantera jedini naslov glasi: The Most Exciting Wines of 2019. Naslov je okružen imenima sve 54 vinarije koje je Decanter uvrstio u svoj godišnji izbor najvažnijih i najboljih svjetskih vina. Decanterovi urednici Vinom godine proglasili su Charles Heidsieckov Blanc de Millènaires iz 2004. godine. Riječ je o apsolutno fenomenalnom šampanjcu koji smo imali čast probati na Charles Heidsieckovoj večeri održanoj u Noelu Buje ove jeseni.

Blanc de Millènaires odležava na kvascima čak deset godina, a proizvodi se vrlo rijetko. Zadnja berba prije 2004. napravljena je od vina iz 1995. godine. Blanc de Millènaires može se kupiti u Hrvatskoj. Uvozi ga zagrebački Enozoik, a boca košta 1300 kuna.

decanter

Radi se o šampanjcu koji spaja raskošnu teksturu s visokim, ali zaokruženim kiselinama, koji je beskrajno kremast, savršeno elegantan i ima vrlo dugi aftertaste.

Zanimljivo je da je među prvih deset vina Decanter uvrstio i dva posve nekomercijalna. Radi se o sherryju oloroso La Bota 78 Equipo Navazos koji je osvojio drugo mjesto i o sherryju VORS 30 years old Palo Cortado klasične kuće Emilio Lustau, koji je osvojio deveto mjesto.

Ovakvim izborom Decanter želi još jednom sugerirati svojim čitateljima kako je vrhunski sherry apsolutno najbolja vrijednost za novac na cijelom svjetskom tržištu. Među 54 izabrana vina nalazi se osamnaest francuskih, ali i buteljke iz Gruzije i Armenije, kao i Gravnerova Rebula iz 2011. Prije nekoliko godina u užem se vrhu Decanterova godišnjeg izbora našao i Pjenušac Amfora obitelji Tomac.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.