Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
vino-godine-2019

Objavljujemo poredak za izbor Vina godine. Osmi je Korlat Cabernet Sauvignon s 18 bodova

vino-godine-2019-korlat

Velike vinarije rijetko dobro prolaze u sommelierskim anketama kao što je, većim dijelom, izbor za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Sommelieri su prirodno skloniji malim, privatnim vinarijama, već i zato što se sustav proizvodnje vina u malim vinarijama nužno razlikuje od sustava proizvodnje u velikim vinarijama (što, međutim, ne znači da su rezultati nužno bolji).

Stoga nas je iznedio visok plasman Korlatova Cabernet Sauvignona iz 2015. u našem ovogodišnjem izboru za Vino godine. Korlat je, podsjetimo, Badelov brand, pod kojim se prodaju crna vina s istoimenog položaja iznad Benkovca. Korlat je apsolutni lider na tržištu u kategoriji crnih buteljki do 100 kuna.

korlat-cs-2015

Iza projekta Korlat stajao je veliki Nikola Mirošević, vjerojatno najvažniji hrvatski vinski znanstvenik poslije Drugog svjetskog rata. Dr. Mirošević isplanirao je pretvaranje kamenjara na kojem se nalazio vojni poligon u jedan od spektakularnijih vinograda u Dalmaciji.

Vina Korlat dosad su dobila brojna međunarodna priznanja, a Syrah iz 2014. osvojio je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Cabernet sauvignon iz 2015. možda je najbolji Korlat do danas. Riječ je o vinu napravljenom od fenolno posve zrelog grožđa, s jakom taninskom strukturom, razvijenim bouquetom u kojem se miješaju crno i crveno voće, koža, duhan i začini, s bogatim, dugim okusom s elementima tamnog voća, crne čokolade i točno onoliko oporosti koliko je potrebno da bi cabernet ostavljao dojam ozbiljnosti. Riječ je zaista o iznimnom vinu, koje je široko dostupno za relativno mali novac.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Objavljujemo poredak za izbor Vina godine. Osmi je Korlat Cabernet Sauvignon s 18 bodova

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min