Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ženske vinske udruge iz cijelog svijeta u Milanu su upravo potpisale deklaraciju o suradnji

donne-wow

U Milanu je prošlog tjedna održan međunarodni forum udruga žena u vinskoj industriji. Forum je organizirala pionirska talijanska Le Donne del Vino, a Hrvatsku su predstavljale osnivačica udruge Women On Wine Sanja Muzaferija koja je održala izvrsno primljenu prezentaciju, i glavna enologinja Belja Suzana Zovko.

donne-zajednicka

Le Donne del Vino prvi je put službeno predstavljena na Vinitaluyju 1988. s dvadesetak članica. Danas ih ima više od 800. Cilj udruge je promocija znanja o vinu i vinskoj kulturi iz specifične pozicije žena posvećenih vinu, vinarstvu i vinskom biznisu. Po uzoru na Le Donne del Vino osnovan je niz udruga žena u svjetskoj vinskoj industriji, koje su u Milanu potpisale deklaraciju o suradnji.

Žene su imale ključnu ulogu u utemeljenju nekih od najvažnijih svjetskih vinarija i afirmaciji danas prestižnih vinskih regija. No, u prirodno tradicionalističkoj industriji poput vinske, percepcija o utjecaju žena evoluira sporo.

donne-vino
donne-prezentacija
donne-deklaracija
Donatella Cinelli Colombini i osnivačica Women on Wine Sanja Muzaferija

Osnivanje udruge poput Le Donne Del Vino za osamdesete je bila radikalna inicijativa. Bez obzira na to što je stanje danas bolje nego prije tridesetak godina, ženske udruge imaju još desetljeća posla ispred sebe, posebno danas kad upravo žene istodobno predvode neke od najprogresivnijih pokreta u modernom vinarstvu i neke od najetabliranijih svjetskih vinarija. Zadnjih pet godina više žena nego muškaraca nosi najvišu sommeliersku titulu Master of Wine.

Na kongresu u Milanu okupile su se enologinje, vlasnice i osnivačice vinarija, kritičarke, blogerice i profesionalke iz jedanaest zemalja. Skup je vodila predsjednica udruge Le Donne del Vino Donatella Cinelli Colombini, jedna od najkarizmatičnijih žena u vinskom feminističkom pokretu. Donatella Cinelli Colombini svjetski je poznata po činjenici da su na njenom imanju Casato Prime Donne zaposlene samo žene.

Riječ je o svjesnom političkom činu. “Odlučila sam pretvoriti diskriminaciju u prednost,” rekla je gospođa Cinell Colombini Guardianu:” Naime, u enološkoj školi u Sieni svojedobno su mi kazali da je teško naći enolog muškarca jer je potražnja velika, a talentiranih je malo, dok je među enologinjama puno dobrih, ali ih nitko ne želi zaposliti. Pa sam odlučila zapošljavati samo žene.”

Donatella Cinelli Colombini potječe iz aristokratske toskanske vinske obitelji. Njeni su preci prije 230 godina osnivali Fattoriu del Barbi, jednu od najvažnijih vinarija u Brunellu di Montalcino koju danas vodi njen  brat. Njena majka Francesca nosila je nadimak Prva dama Brunella, dok je Donatella  preuzela dio obiteljskog posla prije dvadesetak godina. Donatella  Cinelli Colombini povjesničarka je umjetnosti, koja potpisuje izvanredan Brunello, vrlo dobar Rosso di Montalcino i solidne Chiantije. Njena se vina prodaju u Hrvatskoj već petnaestak godina, a uvozi ih MIVA.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.