Ova proteinska pločica smanjuje djelovanje alkohola za 50 posto

Američka firma Zero Functional Foods, proizvela je novu vrstu proteinskih pločica, za koje tvrde da smanjuju apsorpciju alkohola za 50 posto. Ovaj podatak proizišao je iz njihovih kliničkih testiranja, a pločice su počeli prodavati pod brendom SOBAR, kao “prvu hranu na svijetu posebno osmišljenu i testiranu na ublažavanje djelovanja alkohola.”
Ukratko, SOBAR pločice namijenjene su ljudima koji se žele manje napiti dok konzumiraju alkohol. Rezultate istraživanja Zero Functional Foods je objavio u Journal of Medicinal Food. U testiranju je sudjelovala 21 osoba, deset muškaraca i jedanaest žena. Svatko od njih testiran je četiri puta, na tašte, nakon što je pojeo 210 kalorija SOBAR-a, nakon 210 kalorija neke druge popularne proteinske pločice i nakon 635 kalorija iz cjelovitog obroka.
Tijekom svakog testa ispitanici su pili po dva alkoholna pića. Količina alkohola u krvi mjerila se 90 minuta i u tvrđeno je da je u grupi koja je uz piće jela SOBAR razina alkoholiziranosti 50 posto manja nego kod ljudi koji su pili na tašte, i 25 posto manja nego kod ljudi koji su jeli druge proteinske pločice. Najveća razlika, 68 posto bila je u odnosu na ljude koji su pili alkohol nakon cjelovitog obroka
“Ovo istraživanje započeo sam nakon što sam se na jednom vjenčanju napio na prazan želudac,” rekao je izumitelj SOBAR-a Joseph Fisher, “Nakon tog iskustva shvatio sam da postoji velika potreba za specijaliziranim, niskokaloričnim snackom koji bi brzo i efikasno smanjio apsorpciju alkohola.” SOBAR planiraju prvo prodavati samo u Americi, a zatim se širiti na Aziju, Australiju i Europu.