Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Galić, prvi veliki fine dining restoran u Slavoniji, sada je otvoren i za javnost

galic-restoran-g

Kad smo prije pola godine prvi put ručali u restoranu vinarije Galić u Kutjevu, iznenadile su nas dvije bitne činjenice. Prvo, samo uređenje restorana pripada više centru Zagreba nego relativno malom mjestu u srednjoj Slavoniji. Restoran je, kao i nova spektakularna vinarija, dizajniran modernistički suzdržano, i izgleda neusporedivo suvremenije, da ne kažemo hipsterski, od velike većine restorana u vinarijama ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim vinogradarskim regijama, poput Štajerske i Brda u Sloveniji. Collia u Italiji, Štajerske i Kamptala u Austriji ili Villánya u Mađarskoj.

galic-restoran-stol

Drugo, u vrijeme dok se Slavonija masovno iseljava, restoran u Galićevoj vinariji uspio je u Slavoniju dovesti dvoje tvrdih profesionalaca iz puno bogatijih dijelova Hrvatske: chefica Marija Franić stigla je iz Istre, a maitre d Dubravko Gašparović iz Zagreba.

galic-chefica-franic
Chefica Marija Franić
galic-restoran
galic-tasting-chardonnay

Gospodin Gašparović godinama je radio s velikim chefom Jeffreyem Vellom, i to u dubrovačkom Portraitu i zagrebačkom Oranžu. Prvih pola godine restoran Galić bio je otvoren samo za unaprijed najavljene posjetitelje vinarije, koji često dolaze u grupama. Od ovog vikenda restoran Galić otvoren je za javnost. Galić zasad radi tri dana u tjednu. Petkom i subotom za ručak i večeru, s nedjeljom samo za ručak. Navečer se mogu naručiti i degustacijski meniji. 

Restoran vinarije Galić tipičan je suvremeni hrvatski fine dining, koji se oslanja na lokalnu i sezonsku hranu. U srijedu smo ondje ručali vrlo ukusnu juhu od buče s hrskavom slaninom od CSS a, precizno, al dente kuhane raviole punjene raguom od šumskih gljiva, servirane s jako aromatičnim pireom od vrganja, te steak od crne slavonske svinje.

Restoran Galić svakako vrijedi dva sata vožnje od Zagreba do Kutjeva, jer gostima daje priliku da uz obilazak nekoliko vinarija u jednom od najvažnijih hrvatskih vinogorja, vrlo dobro jedu u atraktivno uređenom prostoru s pogledom na dvoranu barriquea. Restoran Galić može pretvoriti Kutjevo u ozbiljnu turističku destinaciju, što samo Kutjevo definitivno zaslužuje .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.