Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Felsina Rancia Chianti Classico iz 2016. jedno je od senzacionalnijih crnih vina na našem tržištu

rancia-chianti-riserva-g

Decanter 97/100, Wine Advocate 96/100, James Suckling 96/100, Falstaff 94/100. Ovo su samo neke od ocjena za novu Ranciu toskanske vinarije Felsina. S tim da ovo vino nije astronomski skupo. Njegova prosječna europska cijena iznosi oko 40 eura.

Felsina je jedna od najcjenjenijih vinarija u Chiantiju. Riječ je o obiteljskoj tvrtki utemeljenoj 1966. godine, koja raspolaže sa 75 hektara vinograda. Chianti Classico Rancia Riserva vino je koje dolazi s imanja Rancia, koje se vinificira prvo u tankovima, da bi zatim odležavalo u novim hrastovim bačvama i još barem pola godine u buteljkama.

rancia-chianti-classico-ID

Najpoznatije Felsinino vino je supertoskanac Fontalloro, no Rancia redovito dobiva iznimno visoke ocjene, pogotovo s obzirom na cijenu. Felsina Rancia iz 2016. prije svega fascinira strukturom. Felsina Rancia je sangiovese u najboljem izdanju: monumentalna kičma od tanina i kiselina udružila se s čistim mirisom maraski, zaokruženim nijansama dima i makije.

Rancia je na okusu skoro čista griotta: višnja i crna čokolada ostaju na aftertasteu barem minutu. No, još je impresivnije srednje nepce, koje je puno i bogato kao kod klasičnih bordoških vina. I tu se vraćamo strukturi: Felsina Rancia monumentalna je skoro kao i petnaestak puta skuplja slavna francuska vina. Poslije drugog, najkasnije trećeg gutljaja, jasno vam je da ovo sjajno vino može trajati još barem tri desetljeća.

Gastropreporuka Rancia je vino za elaborirano pripremljeno crveno meso, osobito za bifteke, janjeće kotlete i pačja prsa u ozbiljnim, gastronomskim umacima. Tu su, zatim, bijeli tartufi i vrhunska sirova tuna, kao i zaista dobra crna čokolada, poput Amedei Porculane.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Felsina Rancia Chianti Classico iz 2016. jedno je od senzacionalnijih crnih vina na našem tržištu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min