Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo dva impozantna vina Edija Simčiča iz single vineyard serije Fojana

edi-simcic-fojana

Vinarija Edi Simčič jedan je od slovenskih rekordera u korištenju drva u bijelim vinima. Mnoga njena vina i danas su, kako bi se starinski reklo, kalifornijski stilizirana: visoki alkoholi, veliko tijelo, puno putrastosti i vanilije, očigledan karamel.

Premda je provela desetak mjeseci u hrastovim bačvama, Rebula iz 2017. godine iz single vineyard edicije Fojana, prilično je drukčija. Ona ima vrlo moćnu strukturu, čvrste, zamjetne kiseline, umjeren alkohol (13 posto) i ostavlja dojam suzdržanosti i otmjenosti. Rebula Fojana naglašeno je mineralna, s lijepim aromama sijena, jabuka i sasvim malo karamela. Riječ je o izvrsnom vinu, koje bi moglo trajati petnaestak godina.

Sauvignon iz Fojane, malog sela u Brdima, više podsjeća na klasična vina ove uspješne slovenske vinarije. Radi se o masivnom vinu s 14,5 posto alkohola, jako kremastom, prepunom vrlo zrelih okusa i aroma, ali opet mineralno slanom, s dugim aftertasteom. Aleks Simčič, enolog vinarije Edi Simčič koji je ovaj sauvignon dizajnirao po uzoru na Pavillon Blanc iz ranih dvijetisućitih. Simčičeva vina iz edicije Fojana spadaju u gornji, uski segment slovenske vinske scene, koji teži vrhunskoj međunarodnoj kvaliteti. Vina Ediija Simčiča u Hrvatsku uvozi Pago Croatia.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.