Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hendrick’s je napravio apsint. Stiže li novi veliki trend u koktelima?

hendricks-apsint

Najpopularniji svjetski brend gina Hendrick’s u Velikoj Britaniji je lansirao svoj apsint. Hendrick’s Absinthe do daljnjeg će biti dostupan samo u HoReCi, a na druga tržišta trebao bi početi stizati u proljeće iduće godine. Prvi Hendrick’sov apsint napravila je njihova glavna destilerka Lesley Gracie. Cilj je ovo piće učiniti upotrebljivijim u koktelima, piše Drinks International.

“Želimo da naš apsint koriste najkreativniji barmeni i najbojli barovi na svijetu,” rekao je na predstvljnju globalni ambasador Hendrick’sa Ally Martin. “Apsint smo napravili tako da bude potpuno proziran, na 48% ABV da bismo stvorili modernu percepciju apsinta koja zadnjih godina gotovo da nije evoluirala.” Slava apsinta temelji se na kemijskom spoju thujone prisutnom u pelinu.

ally-martin-apsint-hendricks
Hendricksov ambasador Ally Martin

U golemim dozama thujone može biti otrovan, ali istraživanja su pokazala da nije riječ o psihoaktivnom spoju. Thujone je prirodno prisutan u više namirnica, nigdje u dozama koje bi utjecale na mozak. Apsint nikad nije bio halucinogen niti se destilirao na više alkohola od whiskyja i drugih žestokih pića. Legenda o halucinogenim svojstvima apsinta temelji se na njegovoj svojedobnoj popularnosti, pretjeranoj konzumaciji i mistifikaciji u književnosti. Hendrick’s to sada želi promijeniti i predstaviti apsint kao piće jedinstvenog okusa koje se može koristiti u modernim koktelima.

Proizvedeno je samo 4000 boca koje će završiti u najprestižnijim britanskim barovima. Svijet je, podsjetio je Martin, daleko otišao od vremena kad je apsint bio na vrhuncu slave i vrijeme je da se to “nevjerojatno kompleksno, jedinstveno i zanimljivo” piće vrati u središta kreativnosti. Ne kao faktor visokog alkohola, nego kao baza za suvremene, osvježavajuće koktele.

Hendrick’sov Absinthe destiliran je s crnim pelinom, stolisnikom, zvjezdastim anisom, borovicom, bazgom uljem nerolija, destilatom naranče, ruže i krastavca. Proizvodit će se u Hendrick’s Gin Palaceu, spektakularnoj novoj destileriji u Girvanu u Škotskoj. “Apsint je zapravo ginov rođak, jer su oboje destilati obogaćeni biljem, samo drugačijim biljem,” rekla je destilerka Lesley Gracie, “Ovdje je vječna zvijezda anis, dok smo se u pozadini godinama igrali magičnim okusima, dok nismo bili sigurni da je naš eksperiment s apsintom spreman izići u svijet. Ružu i krastavac koje stavljamo u gin dodala sam radi cvjetnog elementa i svježine, koje ne očekujete od apsinta.” Hendrick’sovi signature kokteli s apsintom bit će Absinthe & Tonic i Absinthe & Ginger Ale. Cijena boce je oko 40 funti.a

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.