Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA STUDIJA Čep iz boce šampanjca može izletjeti doslovno brzinom rakete

sampanjac-mach

Kad se fizičari zaljube u šampanjac stvar mora završiti nevjerojatnim otkrićem. Grupa znanstvenika nedavno je objavila novi radu časopisu Science Advances. Zaintrigirani vještinom otvaranja šampanjca, odlučili su izmjeriti koje sve sile djeluju u trenutku kad šampanjski čep izlijeće iz boce. Ono što su izmjerili iznenadilo ih je.

Kad se šampanjac otvara na određenim temperaturama, ispod čepa se na trenutak stvara Machov disk, pojava koju inače poznajemo s raketnih lansirnih rampi. Čep šampanjca iz boce može izletjeti dvostrukom brzinom zvuka, ili 2400 kilometra na sat, tvrde znanstvenici. Tu brzinu postiže samo na milisekundu i ako su boce bile na višoj temperaturi nego što treba. Otvarajući boce rose šampanjca Vranken-Pommery monopola, znanstvenici su pokušavali shvatiti kako promjene temperature i pritiska utječu na način na koji ugljični dioksid u boci reagira sa zrakom kad se boca otvori.

Zna se da čuvanje šampanjca na previsokim temperaturama u boci može stvoriti veći pritisak od okolnog i izazvati eksploziju boce. Kod naglog oslobađanja, a to je svako otvaranje šampanjca, ugljični dioksid se smrzava i pretvara u suhi led, što stvara maglicu kod otvaranja boce. Boce koje su stajale na 20 stupnjeva, a to je dvostruko pretoplo za šampanjce, kod otvaranja oslobađaju mlaz suhog leda od -90 stupnjeva, pokazala je studija. “Golemo iznenađenje koje nam je donijelo objavu u Science Advances je nastanak Machova diska u mlazu smrznutog CO2, sličnog onome koji se na lansiranju stvara ispod raketa,” rekao je za Decanter jedan od istraživača Gérard Liger-Belair.

Za takav udarnužni su drastični uvjeti, koji u prvoj milisekundi izlijetanja čepa iz boce zaista postoje. “Brzina kojom plinovi izlijeću iz boce dostiže gotovo dva Macha, to je dvostruko brže od zvuka,” tvrdi Liger-Belair. Propisno ohlađene boce koje se otvaraju na osam do deset stupnjeva Celzija ne mogu proizvesti toliku silu, osim ako se otvaraju u okolišu gdje je pritisak manji od onoga u boci, a to znači da biste morali biti negdje na planini iznad 4000 metara. U svakom slučaju, zaključuju znanstvenici, njihove snimke pokazuju da se u svakoj boci šampanjca krije “puno divne i suptilne znanosti.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.