Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Atrox Borisa Dešpoje u petak 22. studenog u pulskoj Lanterni organizira vinsku večeru posvećenu valpolicelli i amaroneu

salvaterra

Atrox je zadarski uvoznik i distributer vina, koji postoji već desetak godina, ali se u zadnje vrijeme nameće kao jedan od najvažnijih igrača na hrvatskoj vinskoj sceni. Atrox uvozi šampanjce Agrapart, Alexandre Bonnet, Drappier i Pol Roger, pa velike talijanske vinare poput Gravnera, Casanove di Neri i Felsine, te distribuira neke od najboljih hrvatskih proizvođača, kao što je Marko Fakin. Boris Dešpoja, energični Dalmatinac koji živi u Splitu, pokrenuo je Atrox prije desetak godina.

Tenute SalvaTerra, veronska su kompanija za proizvodnju premium vina koja se bazira na vinariji staroj tridesetak godina. Lanterna je sasvim solidan riblji restoran kraj Pule, par kuća od pokojnog Valsabbiona, jednog od dva najvažnija hrvatska restorana unatrag trideset godina. U Lanterni smo ovog ljeta jeli neočekivano dobro, dok je vinska lista bila još bolja, pa smo Lanternu ocijenili s visokih minus 4.

tenute-salvaterra-
Tenute SalvaTerra, Tenuta di Prun

U petak 22. studenog gospodin Dešpoja u Lanterni organizira Winemakers Dinner, posvećenu vinariji Tenute SalvaTerra. Šestoslijedna večera u Lanterni počinje tartarom od kamenica, da bi se nastavila tartarom od govedine s bisqueom od jastoga. Slijedi brudet od landovine s misom: landovina je kolokvijalizam za riblju divljač, od raže (koja bi se zapravo trebala smatrati plemenitom ribom) pa sve do morske mačke. Rižoto od vrganja s bijelim tartufom doima se kao vrhunac večeri: uz rižoto s tartufima točit će se, hvala Bogu, crno vino Valpolicella Ripasso iz 2016. Zadnja dva slijeda rezervirana su za velika vina Tenute SalvaTerra.

Uz sporo kuhanu lopaticu black angusa servirat će se Amarone iz 2011. a uz souffle od asiaga prestižni single vineyard Amarone riserva Cave di Prun iz 2008. Lijepo je da se u studenom, kada puno restorana odlazi na godišnji odmor, u Puli koja sigurno nije gastronomski centar Istre, organizira relevantna vinska večera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.