Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zadarski Atrox počeo je uvoziti Agrapart, jedan od najvažnijih šampanjaca našeg vremena

agrapart-fils-champagne

Agrapart je mala šampanjerija osnovana 1894. godine u Avizeu, jednom od središta šampanjskog chardonnaya. Agrapart je stupio na veliku svjetsku scenu s vehementnim Pascalom, pripadnikom četvrte generacije obitelji Agrapart, vinarom kojeg mediji katkad opisuju kao šampanjsku verziju Russela Crowea.

Agrapart, mala vinarija koja organski obrađuje desetak hektara i proizvodi maksimalno sedamdesetak tisuća buteljki godišnje, spada među najradikalnije champagne growerse. Njena su vina ekscentrično intezivna, brutalno mineralna, nešampanjski gusta i katkad eksperimentalna u samom procesu proizvodnje. Utoliko je Agrapart unatrag petnaestak godina stekao zaista golemi ugled i utjecaj, pa ga često uspoređuju sa Selosseom, od kojeg je srećom jeftiniji.

Zadarski Atrox, koji već distribuira briljantne Drappierove šampanjce, uvezao je tri Agrapartova vina. Riječ je o 7 crus, baznoj liniji koja se sastoji od grožđa sa sedam položaja uključujući i desetak posto crnog pinota, zatim o Terroirs, multigodišnjaku iz 2010. i 2011. proizvedenom isključivo od chardonnaya, te o Mineralu iz 2011. Mineral spada među osobito prestižna Agrapartova vina, skupa s Complanteeom i Avizoiseom. Agrapart je, među ostalim, poznat po odležavanju baznih vina u hrastovim bačvama, po ručnom remuageu (remuage je proces pomicanja boca u podrumu) i po minimalnim količinama sumpora.

Agrapartovi cuveei izrazito su gastronomska vina, idealna za zaista ozbiljne restorane, I za ljude koji šampanjac piju zato što ga jako vole i razumiju, a ne samo zato da bi im se u čaši nešto pjenilo. Zanimljivo je da je Atrox uvezao i Winston Churchill, luksuznu liniju Pol Rogera, čije je bazne etikete nedavno počeo distribuirati Vivat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.